Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія "хімічить" навколо Міжнародного газового консорціуму

Понеділок, 7 квітня 2003, 20:30
Не відбудеться запланована на 8 квітня тристороння зустріч уповноважених представників України, Росії та Німеччини, на якій планувалося обговорити участь трьох держав у створенні міжнародного газового консорціуму. Про це повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.

Запланована тристороння зустріч переноситься так само, як це вже сталося у лютому цього року.

Після числених заяв українського президента про те, що у Міжнародному газовому консорціумі з експлуатації української газотранспортної системи обов'язково мають брати участь як ті, хто видобувають газ – тобто Росія, так і ті, хто його споживають, тобто європейські країни, здавалося, що на переговорах стосовно консорціуму крім України та Росії має з'явитися і третя сторона. Проте у лютому така зустріч не відбулася, і кожна із сторін звинувачувала у цьому якусь іншу. Тепер, здається, повторюється та сама історія.

В українському МЗС твердять, що участь у зустрічі не підтвердила російська сторона, і припускають, що зустріч буде перенесено на іншу дату.

У російському посольстві кажуть, що 8 квітня – було лише можливою приблизною датою, і що зустріч і надалі готується, але конкретну дату ще не призначено.

У німецькому посольстві заявляють, що зустріч таки планувалася на 8 квітня, адже запрошувати таких осіб, як голова правління "Рургазу" та державного секретаря Німеччини, на будь-яку орієнтовну дату неможливо.

Тим часом в українському "Нафтогазі", компанії, що разом із "Газпромом" виступила засновником Міжнародного газового консорціуму, взагалі заявляють, що переговори, від яких залежить майбутнє консорціуму, не є компетенцією компанії, і що їх проводять МЗС та інші урядові відомства.

Всі ці події відбуваються напередодні візиту до Німеччини українського прем'єр-міністра Віктора Януковича. Після того, як вперше було скасовано тристоронню зустріч, посол Німеччини, Дітмар Штюдеман, назвав процес створення консорціуму "нескінченою історією".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування