Загинув журналіст Олександр Кривенко
Стають відомі подробиці

Середа, 9 квітня 2003, 10:35
У ніч на середу в автокатастрофі загинув один із найвідоміших українських журналістів, президент "Громадського радіо" Олександр Кривенко.

Трагедія сталася о 2.20 ночі на трасі Київ-Чернігів, за 39 кілометрів від Києва.

Через невстановлені поки причини автомобіль "Фольксваген Гольф", у якому перебував Кривенко, з'їхав з дороги й врізався в дерево, у результаті чого водій і пасажир загинули.

За кермом автомобіля перебував Гізо Грдзелідзе. Автомобіль належав йому.

В офісі ОБСЄ в Україні повідомили, що Грдзелідзе є співробітником МЗС Грузії. Протягом року він виконував обов'язки керівника офісу координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Прес-секретар МВС Олександр Зарубицький повідомив, що траса, де сталася катастрофа, неосвітлена, однак автопокриття без дефектів. Зараз на місці пригоди працюють експерти. Автомобіль рухався у бік від Києва.

Як повідомив УП Тарас Кузьмов, друг і колега Сашка, за попередньою версією міліції, водій не впорався з керуванням, злетів із дороги та врізався у дерево. "Погодні умови були не найкращі, і на якомусь маневрі він не впорався з керуванням", - зазначив Кузьмов, який виїхав на місце трагедії. За його словами, швидкість, з якою рухався автомобіль, наразі не відома.

Микола Вересень, який їхав у іншій машині попереду автомобіля, де перебував Кривенко, розповів Бі-Бі-Сі: "Коли він загинув - це сталося на трасі Київ-Чернігів, під Броварами - ми їхали попереду тієї машини, де сидів Сашко і один із членів місії ОБСЄ Гізо Грдзелідзе. Ми їм дзвонили, бо ми їхали й бачили фари позаду нас, а потім перестали їх бачити.

Ми пішли дзвонити, а потім у якийсь момент підняв слухавку міліціонер. Він і сказав, що сталося. Я не можу точно говорити, але нібито попередній висновок на місці подій був такий, що зіскочило якось колесо на повороті, і машина перестала бути керованою. Міліція попередньо каже, що це не через ожеледь і не через сніг".

УП зв'язалася з одним із журналістів, який побував на місці аварії: "Як на моє спостереження, водій просто пізно помітив знак "заборона руху" ("цеглина"), що знаходився на осьовій лінії і спробував зманеврувати - слід від шин залишився безпосередньо під знаком. Швидкість була доволі високою - тому машину "повело" і вона, з'їхавши з траси, вдарилася у дерево. Air-bags спрацювали, але удар був боковим, тому шансів врятуватися у них не було".

Начальник ДАІ міліції Київської області Олексій Калинський в інтерв'ю "Громадському радіо" висунув кілька версій загибелі Олександра Кривенка та Гізо Грдзелідзе:

"Попередньо я можу сказати таке: Близько другої години ночі автомобіль із дипломатичними номерами, в якому їхали Олександр Кривенко та Гізо Грдзелідзе, зупинявся працівниками ДАІ за перевищення швидкості. Гізо Вахтангович, який сидів за кермом приспустив скло та пред’явив документи. Ми попередили водія, що дорога не зовсім гарна і треба дотримуватися швидкісного режиму. Поки не можу стверджувати, чи був в організмі водія алкоголь, тому що це встановить медична експертиза.

Через 15–20 хвилин надійшло повідомлення з автозаправки, яка знаходиться у селі Скібин Броварського району, що там сталася дорожньо-транспортна пригода. Туди і виїхали наші працівники. Автомобіль, яким керував Гізо Вахтангович Грдзелідзе, з’їхав в кювет і вдарився в дерево.

Попередньо я можу сказати, що дорога була рівна і суха, і з’їзд автомобіля в кювет був дуже плавний. Зараз є кілька версій трагедії: або водій відволікся, або заснув за кермом, або йому стало погано. Говорити про інші версії я не можу. Треба чекати висновки лікарів. При виявленні причин смерті в обох буде взята кров на алкоголь. І остаточну крапку повинно поставити слідство".

Сашко Кривенко з червня 2001 року був президентом громадської організації "Хартія 4". З березня того ж року виконував обов'язки директора україно-польського журналістського клубу "Без упереджень". Був членом президії Громадського комітету опору "За правду", а також віце-президентом Асоціації українських письменників.

Олександр Кривенко народився 13 травня 1963 року, у місті Львові, українець. У 1987 році закінчив Львівський Університет ім.Івана Франка, філологічний факультет, працював на кафедрі української літератури. Кривенко був одним з організаторів та активістів Товариства Лева. З квітня 1989 року – організатор і редактор газети "Поступ". Брав участь у створенні "Меморіалу", Руху, ТУМу. Був делегатом установчого з'їзду Руху.

У 1990-1991 Олександр працював власним кореспондентом журналу "Пам'ятки України" у Західній Україні. У 1990-94 був депутатом Львівської обласної ради народних депутатів, головою комісії з проблем молоді. З липня 1991 по квітень 1995 року Кривенко був головним редактором львівської газети "Пост-Поступ".

З травня по листопад 1995 року працював головним редактором інформаційних програм - "Вікна", "Вікна у світ" – Міжнародного медіа-центру "Інтерньюз", у 1996 році став головним редактором Телевізійного інформаційного агентства "Вікна".

У 1996 році Кривенко був членом Експертної ради при Прем'єр-міністрі України, був радником прем'єра. У 1996-97 роках був заступником керівника прес-служби Кабінету Міністрів України. Майже у той же період Кривенко був членом Політради Народно-демократичної партії України.

З лютого 1998 по червень 1999 року Олександр працював головним редактором "Телевізійної служби новин" Студії "1+1". У березні 1999 року став головним редактором тижневика ПіК, у грудні 2000 року звільнився.

Протягом декількох місяців 2002 року Кривенко виконував обов'язки прес-секретаря об'єднання опозиційних політиків "Форум національного порятунку".

Був членом асоціації "Нова література", Асоціації українських письменників, НСЖУ. Співавтором книги "Енциклопедія нашого українознавства".

В Олександра залишилося чотири доньки – 17-річна Оксана, та 12 річні Соломія-Василина, Анастасія-Марія, Орися-Домна.

Редакція "Української правди" висловлює жаль та співчуття рідним, близьким та колегам Сашка Кривенка. Глибоко сумуємо...

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News