Опозиція все підрахувала: Кучма задумав залишиться до 2007

Середа, 9 квітня 2003, 14:57
Лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко переконана, що пропозиції Леоніда Кучми щодо політичної реформи направлені на те, щоб вибори президента України були перенесені на 2007 рік.

Ідея ж двопалатного парламенту має на меті, на думку Тимошенко, посилення повноважень президента. "Це буде кишенькова, ручна версія палати", - відзначила депутат. Крім того, за її словами, у пропозиціях Кучми істотно скорочуються повноваження суддів.

"У цих змінах до Конституції України практично знищується парламентаризм, стає кишеньковим уряд, судді", - заявила Тимошенко, додавши, що цього не можна допустити. Вона закликала депутатів, "дуже обережно, уважно" поставитися до пропозицій президента.

Крім того, зі слів лідера БЮТ, політичним силам необхідно виробити систему антидій. Вона звернулася до керівництва Верховної Ради почати публічну дискусію між президентом України, як автором реформ і політиками для того, щоб Кучма публічно дав відповіді на всі питання щодо запропонованої ним політичної реформи.

У той же час, за її словами, у випадку якщо буде проголошений референдум з цього питання, політичні сили повинні підготувати і свої питання для винесення на всенародне обговорення, зокрема, про дострокове припинення повноважень президента України.

Тимошенко зазначила, що у такому випадку політичні сили повинні наполягати на тому, щоб Центрвиборчком виніс ці питання на всенародне обговорення.

Зі слів Тимошенко, політичним партіям необхідно провести роботу на місцях з тим, щоб агітувати людей самим організовувати обговорення політичної реформи, запропонованої президентом, і закликати їх направляти свої пропозиції не в адміністрацію президента або Міністерство юстиції, а безпосередньо у Верховну Раду України.

Вона підкреслила, що зміни Конституції України необхідні, але це необхідно робити вже після виборів президента України. Тимошенко також зазначила, що такі зміни повинні бути логічними.

У свою чергу лідер фракції Комуністичної партії Петро Симоненко заявив про те, що опитування, що проводяться в Україні, свідчать про те, що велика частина населення не здогадується про політичну реформу, ініційовану президентом.

З його слів, фракція КПУ вважає, що першими кроками повинне стати ухвалення закону про вибори народних депутатів на пропорційній основі, розв'язання першочергових соціально-економічних проблем, забезпечення права народу на свободу слова, і створення громадського телерадіоканалу, а також право на безкоштовну освіту, охорону здоров'я і т.д.

Зі слів Симоненка, запропонована президентом політична реформа, направлена на зміну структури режиму у бік жорсткої диктатури. "Реформи Леоніда Кучми не можна відділити від злочинів його клану", - підкреслив Симоненко.

Голова комітету з питань місцевого самоврядування, член фракції БЮТ Анатолій Матвієнко підкреслив, що велика частина пропозицій Кучми є неприйнятною.

З його слів, всенародне обговорення, яке зараз проводиться з ініціативи президента, поставило на меті ослабити опозицію, відвернути українське суспільство від планів інтеграції України в євразійське співтовариство, а також опустити рейтинг майбутніх кандидатів на президентських виборах від опозиції.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування