Голова Рургаз Буркгарт Бергман: "Я не провів жодної розмови у Києві"

Субота, 24 травня 2003, 15:23
Голова правління німецького акціонерного товариства "Рургаз" Буркгарт Бергман вважає, що справа газового консорціуму, в якому мають взяти участь Україна, Росія й Німеччина, зрушила би з місця, якби відбулася тристороння зустріч на високому рівні.

Досі відбувалися лише двосторонні зустрічі за участі українських і російських представників робочої групи. Попередні домовленості про тристоронні переговори, про які йшлося під час зустрічі канцлера Шредера з президентом Кучмою на саміті ЄС в Афінах, і досі залишилися на рівні домовленостей.

Бі-Бі-Сі: Яку користь може принести Німеччині і, зокрема, "Рургазу" газовий консорціум і яка його модель була б для Німеччини найбільш вигідною?

Берґман: Це дуже складний проект. Його переваги в тому, що він стабілізує, а якщо потрібно, і розбудує систему транспортування газу в тісній співпраці з виробником, який постачатиме через цю систему газ транзитною країною, що забезпечить транспортування, і країною-споживачем цього газу.

Для "Рургазу" і німецької сторони цей транспортний шлях надасть важливі гарантії постачання та наявності газу. Для України, на мою думку, важливо, щоби цей транзит залишався привабливим відносно інших альтернативних шляхів. А для Росії - щоби цей консорціум завжди був у розпорядженні, щоб можна було постачати газ у великій кількості на захід.

Бі-Бі-Сі: Коли відбудеться зустріч представників робочої групи високого рівня? Ви вже отримали запрошення на цю зустріч?

Берґман: Так, ми вже про це говорили. Хочемо провести зустріч найближчим часом. Гадаю, це буде в червні, але треба ще узгодити дату.

Бі-Бі-Сі: В інтерв’ю газеті "Вєдомості" Ви сказали, що проект тристороннього газового консорціуму не буде рентабельним. Ви справді вважаєте, що таке може статися?

Берґман: Ще побачимо, чи ми зможемо зробити, щоб проект окуповувався. Рентабельності можна було б досягнути. Але чи досягнемо ми її, залежить від переговорів.

Бі-Бі-Сі: Про які приблизно інвестиції з німецького боку може йти мова в консорціумі?

Берґман: Ідеться про той обсяг інвестицій, які ми ще маємо узгодити. Ми лишень на початку процесу. Той, хто вважає, що необхідна робота з підготовки консорціуму вже зроблена, глибоко помиляється.

Бі-Бі-Сі: Чим пояснити зволікання у переговорах із приводу саме тристороннього консорціуму?

Берґман: Все це сталося минулого року. Зустріч президентів Путіна, Кучми і канцлера Шредера відбулася на початку літа. А я досі не провів жодної розмови в Києві тому, що досі справа не дійшла до спільного засідання робочої групи.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування