Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Над проектом нафтопроводу "Одеса-Броди" буде працювати окрема група

Понеділок, 2 червня 2003, 11:32
Україна, Польща й Єврокомісія на засіданні, яке, як заплановано, відбудеться у Польщі 2 червня, визначать склад, стратегію, мету і графік роботи тристоронньої групи з розвитку проекту Одеса-Броди-Плоцьк, рішення про створення якої прийняте на промисловій конференції, яка відбулася 27 травня у Брюсселі.

Про це повідомив голова правління ВАТ "Укртранснафта" Олександр Тодійчук на нараді представників України, Польщі й Єврокомісії, що відбулася у суботу у Києві в офісі програми Єврокомісії INOGATE, у рамках якої курується розвиток нафтогазових проектів ЄК в Україні.

Польщу на цій зустрічі представляли голова департаменту енергобезпеки Мінекономіки цієї країни Вецлав Павліотті, і два представники державного координатора проекту Євроазіатського нафтотранспортного коридора - компанії "Przedsiebiorstwo Eksploatacji Rurociagow Naftowych Przyjazn'S.A". (PERN, оператор нафтопроводів), Єврокомісію - представник її генерального директорату транспорту й енергетики Фаузі Бенсарса, Україну - представники "Укртранснафти".

Тодійчук зазначив, що найближчим часом група займеться, зокрема, питаннями підготовки реалізації 1 етапу бізнес-плану Одеса-Броди - транспортування нафти цим нафтопроводом, і далі нафтопроводами "Дружба" до Ужгорода, і територією Чехії, Австрії і Німеччини.

Крім того, група буде координувати розв'язання питань землевідводу для будівництва продовження нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька. "Отримали ряд конкретних завдань від віце-прем'єра Гайдука по прискоренню цих робіт", - сказав Тодійчук.

Бенсарса нагадав, що проект Одеса-Броди-Плоцьк отримав політичну підтримку від урядів України і Польщі, а також Єврокомісії, комерційну - у вигляді бізнес-плану, що підтверджує наявність ринків збуту нафти, яка буде надходити по ньому в Європу, а також виявленої на конференції у Брюсселі зацікавленості від НПЗ по отриманню нафти по даному нафтопроводу.

Як повідомлялося з посиланням на голову правління "Укртранснафти" Олександра Тодійчука, до реалізації бізнес-плану нафтопроводу Одеса-Броди "Укртранснафта" приступлять у грудні поточного - початку майбутнього року.

У травні організатор комерціалізації проекту Одеса-Броди - PricewaterhouseСoopers презентував концепцію його бізнес-плану, яка передбачає транспортування нафти цим нафтопроводом, а також за системою інших нафтопроводів, що діють чи проектуються, на НПЗ Чехії, Австрії і Німеччині. Бізнес-план буде реалізований у три етапи, на першому з яких нафтопроводом буде транспортуватися 7 млн. тонн нафти, на другому - 11 млн. тонн, на третьому - 19 млн. тонн.

Перший етап передбачає транспортування нафти нафтопроводом Одеса-Броди і далі іншими діючими нафтопроводами, зокрема "Дружба", до НПЗ Кралупи (Чехія) і до двох НПЗ у південній Німеччині - в Інгольштадті і Ворбурзі. На другому етапі заплановано транспортувати нафту на австрійський НПЗ Швехат і Карлсрує (Південна Німеччина), на третьому - нафтопроводом Одеса-Броди і далі по його продовженню, який буде побудований на території Польщі, до Плоцька, 8 млн. тонн нафти у німецький порт Вільгельмсхаффен на Північному морі.

У травні 2002 року була здана в експлуатацію перша черга нафтотранспортної системи Одеса-Броди. Її пропускна спроможність становить 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. куб. м. Морський нафтовий термінал
"Южний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн в рік з резервуарним парком 600 тис. кубометрів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування