Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Щось" переплутавши, Кучма спровокував конфлікт в Грузії

Вівторок, 3 червня 2003, 11:19
Необережний виступ Кучми на неформальному саміті глав СНД у Санкт-Петербурзі привів до виступів опозиційних сил в Грузії.

Як повідомляє "Независимая газета", Кучма, який головував на саміті СНД у Санкт-Петербурзі, заявив, підводячи підсумки обговорення абхазької проблеми: "Домовилися продовжити мандат миротворчих сил на 10 років. По-моєму, я такий документ підписав..."

"Коротке інтерв'ю Кучми викликало у Тбілісі переполох. Згода Шеварднадзе на 10 років продовжити мандат російських миротворців на такий же термін відсуває навіть теоретичну можливість повернення цієї автономії, що відкололася у 1993 році, під юрисдикцію Грузії.

Опозиція тут же звинуватила президента Шеварднадзе у зраді національних інтересів. На кордоні з Абхазією біженці підтримали грузинську опозицію, зібравши багатолюдні акції протесту з вимогами відставки президента Шеварднадзе", - відзначає НГ.

За інформацією російської газети, члени грузинської делегації тільки в аеропорту Тбілісі від журналістів дізналися про нещасливе інтерв'ю Кучми. У коментарі вони зазначили, що український президент все переплутав. "Абхазьке питання у Санкт-Петербурзі взагалі не розглядалося", - заявив журналістам в аеропорту прес-секретар президента Грузії Каха Імнадзе.

Як відзначає "Независимая газета", "у тому ж телерепортажі з ювілейного Петербургу було й інтерв'ю президента Едуарда Шеварднадзе. І він заявив, що і під час самміту, і на двосторонній зустрічі з Володимиром Путіним проблема Абхазії обговорювалася".

Разом з тим, у щотижневому радіоінтерв'ю у Тбілісі президент Грузії зазначив, що "у Санкт-Петербурзі жодних рішень з абхазької теми не приймалося". Що ж до заяви Кучми, то Шеварднадзе оцінив його так: "Кучма щось наплутав. Видно, щось не так запам'ятав або не так зрозумів. Будемо вважати це простим непорозумінням".

А тим часом, за повідомленням агентства "Інтерфакс-Україна", близько п'яти тисяч чоловік беруть участь в опозиційному мітингу у Тбілісі у вівторок перед будівлею парламенту.

Учасники акції вимагають прийняття виборчого закону, за яким у виборчих комісіях всі великі партії й організації будуть представлені на паритетних засадах.

Крім того, ряд учасників мітингу виступають і за зміну влади Грузії, зокрема, на деяких плакатах написано "Грузія - без Шеварднадзе", "Досить правління Шеварднадзе у Грузії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування