Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПІСКУН ПРОВЕДЕ ЦЕНЗУРУ ДОПИТУ КУЧМИ АМЕРИКАНЦЯМИ?

П'ятниця, 5 вересня 2003, 15:22
Генпрокуратура України може змінити список питань американських прокурорів і адвокатів, що будуть задані в рамках київських допитів високопосадових свідків у рамках справи "США проти Лазаренка".

Про це генпрокурор Святослав Піскун сказав в інтерв'ю газеті "2000".

Піскун пояснив, навіщо в Україну з США попередньо були передані питання, що будуть звучати на допитах свідків захисту, серед яких Леонід Кучма, Євген Марчук, Микола Азаров, Ігор Бакай, Олександр Волков та інші колишні й нинішні керівники держави.

За словами генпрокурора, "представники американської сторони не мають процесуального права тут нікого допитувати".

"На території України допитувати свідків може тільки український прокурор. Перед допитом на прохання американської сторони наш прокурор повинен хоча б зорієнтуватися, у чому звинувачують українського громадянина, чого від нього хочуть. Для цього і потрібні питання. Не за п'ять-десять хвилин до початку допиту, а заздалегідь".

Одержавши питання, "українська сторона вправі відкоригувати список", сказав Піскун.

"А раптом там буде таке питання: Чи не проживає такий-то зі своїм родичем? Таке питання не має відношення до даної справи", - пояснив генпрокурор.

Піскун сказав, що відповідно до договору про взаємну правову допомогу в кримінальних справах між Україною і США "слідчий зобов'язаний допитувати громадянина України тільки стосовно обставин, що мають відношення до конкретної кримінальної справи".

Піскун також заперечив заяву адвоката Лазаренка Гарольда Розенталя, що Генпрокуратура попередньо зажадала
від американських захисників питання для високопоставлених свідків. "Такого не може бути. Відповідно до законодавства, питаннями ми обмінюємося, а не вимагаємо".

Піскун також повідомив, що сторона обвинувачення самостійно передала в Генпрокуратуру свої питання свідкам у процесі "США проти Лазаренка".

"Мій заступник Віктор Шокін повідомив, що прийшли свіжі питання від Марти Борщ, і їх уже передали на переклад. Зауважте, ми їх не запитували і навіть не знали, що вони готуються".

"Американці надсилають їх нам зі своєї ініціативи. Це зрештою елемент юридичної етики", - додав генпрокурор.

В інтерв'ю Піскун також зв'язав залучення до кримінальної відповідальності Юлії Тимошенко з тим, як розвивається справа "США проти Лазаренка".

"[Американські колеги] мені говорили от що: Хабарник – це Лазаренко. Хабародавець – Тимошенко, тому що її компанія за її вказівкою переводила Лазаренку гроші. Ці гроші зараз арештовані. Американці мене запитують, мовляв, коли ви притягнете до відповідальності хабародавця, щоб ми притягли до відповідальності хабарника".

При цьому Піскун назвав "високопрофесійною" роботу американських прокурорів у справі проти Лазаренка. "Копії американських справ у нас є, ми надаємо американським колегам наші копії", - повідомив він.

Читайте також:

Адвокати Лазаренка запитають в Азарова, скільки Бакай дав на виборчу компанію Кучми


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...