Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

25% українців - втрати Росії після Тузли

Вівторок, 28 жовтня 2003, 18:22
Незважаючи на гучні заяви Януковича, що за нашим "тузленням" спостерігає весь світ, в самій Україні чверть населення про це взагалі не чула. Водночас можна говорити і про перші втрати Росії: 25% українців почали до неї ставитися гірше. За те, щоб вже зараз дати відповідь Росії військовою силою - 5% українців.

Такі дані випливають з соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова з 15 по 21 жовтня. Тобто в самий розпал конфлікту, коли про це говорило все, що говорить, і писало все, що пише. Було опитано 2013 респондентів.

Отже, про будівництво Росією дамби у Керченській протоці нічого не відомо 26,5% опитаних, а відомо – 73,5%.

При цьому майже чверть українців, а точніше - 23,4%, вважають дії росіян виправданими і ставляться до них спокійно. А тих, хто обурений цими діями і вважає їх незаконними, набралося 46,2%. Ще майже шосту частину наших громадян (15,5%) взагалі не хвилює проблема українського кордону з Росією і приблизно стільки ж вагалися з відповіддю.

Водночас абсолютна більшість опитаних (72,9%) вважає, що рішення про будівництво дамби не могло бути прийняте без відома президента Росії Володимира Путіна. Лише 13% вірять заявам російської сторони, що наказ самовільно віддало керівництво Краснодарського краю. Ще 14,1% не визначилися.

Що стосується причин зведення дамби, то тут кількість довірливих чомусь значно зросла. Найбільше опитаних (20,1%) вважають, що будівництво викликане в першу чергу необхідністю вирішити господарські та екологічні проблеми Краснодарського краю Росії.

Проте не набагато менше (18,9%) украънцыв вбачають у діях росіян намагання чинити тиск на Україну, особливо у питаннях щодо морського кордону. А майже 15% респондентів вважають, що Росія намагається захопити частину української території.

Ще 7,7% підозрюють, що Росія хоче цією ситуацією перевірити здатність України захищати свої інтереси. А 6,6% відповіли, що це лише передвиборчий крок Володимира Путіна напередодні наступних виборів. Інші відповіді дали менше 5% громадян і досить багато (27,2%) з відповіддю не визначилися. І справді – звідки їм знати, що в голові у російського керівництва.

Якщо Росія порушить наш кордон, треба з нею об'єднатися

Якщо Росія перетне кордон з Україною, російську сторону треба "переконати у неправильності її дій".

Таку реакцію України на порушення кордону вважають найбільш правильною понад половина (56%) співгромадян. Як саме переконати Москву, якщо дійшло вже до порушення кордону, в опитуванні не конкретизується.

Більше чверті опитаних пропонують у випадку порушення кордону звернутися до Ради безпеки ООН, і приблизно стільки ж – до міжнародного суду. На захист ядерних держав-гарантів безпеки України розраховують вже менше 13% опитаних, а країн НАТО – близько 7%.

Неймовірно багато українців (14,1%) вважають, що у випадку порушення Росією українського кордону треба... утворити з нею єдину державу.

Проте бажаючих погодитися на передачу частини своєї території Росії виявилося небагато – 1,5%.

Ще 5% пропонують розірвати дипломатичні стосунки з Росією, а 7,4% - розірвати угоду про Чорноморський флот, яка передбачає надання місця для базування російського флоту на українській території. Ще 6,6% відповіли, що їх не цікавить дане питання, і близько 6% з відповіддю не визначилися.

Партія війни нечисленна

А от 5,6% опитаних вважають, що у разі перетину Росією кордону потрібно застосувати військову силу для захисту своєї територіальної цілісності.

Більше тих, хто підтримує застосування сили після фіаско у переговорах - 14,3%. При цьому більшість (75,8%) все ж вважає, що цього не можна робити у жодному випадку. Не дали відповіді майже 10%.

Ще цікавіше, що 26,1% готові особисто захищати територіальну цілісність України у разі істотного загострення ситуації.

(Але, напевно, вони збираються це робити не збройними методами, бо інакше результати опитування з попереднього питання виглядають дивно. А як саме можна захищати цілісність України – також не конкретизується).

Не збираються ніяк захищати Батьківщину майже 60% респондентів, і майже 15% з відповіддю не визначилися.

Від Росії Україну захистить Білорусь і Казахстан?

У разі загострення ситуації Україна може розраховувати на підтримку ООН. На це сподіваються майже 30% громадян нашої країни.

При цьому аж 20,6% громадян вважають, що допомогти Україні проти Росії можуть країни СНД. Цікаво, які саме?

Ще 11,7% розраховують на НАТО, майже 20% - на країни Європейського союзу і 7% - на США. 6,5% назвали інші країни і майже 32% відповіді не дали.

Ставлення ж до Росії після тузлинської історії у більшості українців (64,6%) ніяк не змінилося. Але також багато людей, у яких ставлення до Росії погіршилося – це кожен четвертий (25,7%). У 1,6% воно чомусь покращилося. Ще 8% не змогли визначитися зі своїм ставленням до братньої країни.

Респондентам пропонувалося також відповісти на питання, пов'язане зі створенням Росією "Ліберальної імперії" на пострадянському просторі. Про наміри її створення в перспективі нещодавно заявив російський політик Анатолій Чубайс. Причому першим кроком, за словами Чубайса, повинно стати створення Єдиного економічного простору.

Сказали, що хотіли б жити у такій імперії, майже 37% українців. А 43,6% - ні. Ще 19,5% з відповіддю не визначилися. Вважаючи, напевно: "коли буде імперія, тоді й подумаємо".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...