Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма задоволений, що йому дали практичні механізми зближення з ЄС

Вівторок, 7 жовтня 2003, 19:41
Найважливішим підсумком саміту "Україна - Європейський Союз" стало переведення в практичну площину обговорення концепції "Розширена Європа" як механізму, покликаного надати нову якість відносинам між Україною і ЄС, заявив президент Кучма.

"Ми дійшли згоди в тім, що кінцевою метою реалізації концепції "Розширена Європа" повинно стати сприяння досягненню Україною її євроінтеграційних цілей і істотне прискорення зближення України з ЄС у конкретних сферах взаємодії", - сказав Кучма у вівторок на прес-конференції в Ялті.

Україна і Європейський Союз на саміті в Ялті також досягли істотного зближення позицій у питанні нарощування Євросоюзом технічної допомоги Україні і домовилися розробити нові механізми її надання, заявляє Кучма.

Виступаючи у вівторок на прес-конференції в Ялті по завершенні саміту "Україна-ЄС", Кучма відзначив також, що значну увагу було приділено питанню визнання Євросоюзом повного ринкового статусу української економіки.

За його словами, сторони відзначили прогрес, досягнутий у виконанні Угоди про партнерство і співробітництво, і дали позитивну оцінку спільній доповіді по стан виконання цієї угоди, схваленій під час 6-го засідання Ради з питань співробітництва "Україна-ЄС у березні цього року в Брюсселі.

Кучма відзначив, що в центрі дискусій на саміті було обговорення наслідків розширення ЄС для подальших відносин Україна-Євросоюз.

"Ми дійшли згоди, що прийняті сьогодні рішення повинні стати відправною точкою для початку спільних дій по використанню нових можливостей, що відкриваються в зв'язку з розширенням, і наданню належних відповідей на його виклики", - сказав президент.

За його словами, на саміті українська сторона торкнулася питання про необхідність інтенсифікувати діалог щодо спрощення для громадян України візового режиму поїздок у держави ЄС і збільшення допомоги Україні в наближенні її законодавства до законодавства Євросоюзу.

Кучма повідомив, що сторони домовилися зміцнити співробітництво в сфері інтеграції українських інфраструктурних мереж у загальноєвропейські, зокрема, транспортну й енергетичну.

За його словами, ЄС вітав зміцнення ролі України як важливого контрибутора в забезпеченні миру й безпеки на планеті, а також визнав здатність України діяти як стратегічний партнер Євросоюзу в реалізації його майбутньої стратегії безпеки.

Президент повідомив, що сторони підтвердили намір і надалі поглиблювати співробітництво в сфері європейської безпеки й оборони.

Кучма відзначив, що дискусії під час саміту проходили в щирій атмосфері, носили конструктивний характер і були націлені на досягнення конкретних результатів. "Проведені дискусії показали, що наші позиції по більшості обговорених питань або близькі, або істотно сходяться", - сказав президент.

Інтерфакс-Україна*

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...