БІЛЬШІСТЬ ПОКИ НЕ ЧІПАЄ ЛИТВИНА, АЛЕ МОЖЕ ЗНЯТИ ЗІНЧЕНКА

Вівторок, 4 листопада 2003, 16:58
Можливе призначення першого віце-спікера Геннадія Васильєва на посаду генерального прокурора не спричинить подальших кадрових перестановок у парламенті, вважає постійний представник президента у Верховній Раді Олександр Задорожній.

Про це він заявив в інтерв'ю журналістам у вівторок, коментуючи заяви різних політичних сил про можливі перестановки у керівництві парламенту у зв'язку з перспективою призначення Васильєва генпрокурором.

"Призначення Васильєва ніяк не пов'язано з подальшими кадровими перестановками", - підкреслив Задорожній.

За його словами, у зв'язку з тим, що на сьогоднішній день Васильєв займає посаду першого заступника голови Верховної Ради склалася ситуація, котру на сьогоднішній день можна оцінити, як небезпечну, котра може унеможливити надання згоди парламенту на призначення його генпрокурором.

За словами Задорожнього на цю ситуацію впливають два фактори. Зокрема, події у Донецьку, пов'язані зі зривом проведення з'їзду блоку "Наша Україна" і реакція на ці події блоку, а також реакція на можливі кадрові зміни в керівництві Верховної Ради.

Задорожній підкреслив, що до блокування трибуни в парламенті уже ставляться як до чогось звичайному. Говорячи про реакцію на можливу зміну в керівництві парламенту, постпред президента підкреслив, що посада генерального прокурора не входила в жодні квоти, передбачені політичною угодою, підписаною між лідерами парламентської більшості й Кабінетів міністрів.

Тому ця посада не може розглядатися як квота тієї або іншої фракції або групи парламенту. "Це винятково компетенція президента України", - підкреслив Задорожній, пояснивши, що відповідні повноваження президента визначені Конституцією України.

Постпред також підкреслив, що надання згоди парламенту на призначення генерального прокурора не пов'язано ні з політичним договором, підписаним лідерами фракцій і Кабінетом міністрів, ні з коаліційним урядом, ні з будь-якими іншими політичними обставинами, якими могла б керуватися Верховна Рада або окремі політичні сили.

На думку Задорожнього, пов'язувати призначення генерального прокурора з ротацією в керівництві парламенту "буде не законно, небезпечно" із погляду того, що посада генерального прокурора може стати "об'єктом політичного торгу".

За його словами, президент Леонід Кучма висловився винятково щодо підтримки кандидатури Васильєва на посаду генерального прокурора, не зачіпаючи інші кадрові питання.

Задорожній нагадав, що на засіданні координаційної ради парламентської більшості, що прошли в понеділок, було прийняте рішення про підтримку кандидатури Васильєва на посаду генерального прокурора.

За словами постпреда, усі фракції парламентської більшості висловилися за ухвалення рішення про його призначення на посаду генпрокурора. Він підкреслив, що жодних даних про те, що у фракцій є якісь претензії до Васильєва, у нього немає.

Задорожній підкреслив, що обговорення кандидатур першого віце-спікера до призначення Васильєва генпрокурором є "ситуацією абсолютно небезпечною" із погляду законності.

Крім того, за його словами, "усі розмови про зміну пакета (усього керівництва парламенту, тобто спікера Володимира Литвина, Васильєва й віце-спікера Олександра Зінченка) є фальшивкою, яка використовується членами опозиції для того, щоб зірвати надання згоди Верховною Радою на призначення Васильєва", - сказав Задорожній.

Постпред підкреслив, що жодних розмов щодо зміни голови Верховної Ради на сьогоднішній день не ведеться. За його словами, це питання навіть не піднімається. "Це не більш ніж чутки", - сказав він.

Задорожній не виключив, що, можливо, буде поставлене питання про зміну віце-спікера Олександра Зінченка, що був обраний у президію парламенту за квотою фракції СДПУ(О), але в даний момент не є членом партії й фракції.

Він нагадав, що процедура ухвалення рішення в пакеті була прийнята рішенням ad hoc (спеціальне рішення парламенту). Відповідна процедура не виписана в регламенті Верховної Ради.

За словами Задорожнього з юридичної точки зору можлива постановка питання про переобрання спікера, у той же час він підкреслив, якщо і буде підніматися це питання, воно не буде прив'язане до призначення Васильєва на посаду генерального прокурора.

"Спроби шантажувати голову Верховної Ради тим, що, начебто через певних представників, зокрема через мене доводяться вказівки або побажання про ротації, є ні чим іншим, як спробою досягти переваги в рішенні своїх політичних проблем", - підкреслив Задорожній.

Відповідаючи на питання, чи має намір фракція СДПУ(О) піднімати питання про заміну Зінченка, Задорожній сказав, що на сьогоднішній день немає відповідного рішення фракції. У той же час, за його словами, це питання обговорювалося.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News