Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дача Медведчука на базі "Динамо"

Четвер, 18 грудня 2003, 12:24
Голова СДПУ(О) та адміністрації президента Віктор Медведчук, схоже, вирішив спробувати себе в ролі сучасного коваля Вакули. Тільки на відміну від відомого персонажу Гоголя Медведчук вирішив подарувати на Різдво коханій Оксані не черевички як у цариці, а дачу в заповіднику.

Поки найбільше інформації про "сімейне кубельце" назбирали "Львівська газета" та депутат-нашоукраїнець Микола Томенко, який днями повернувся із відрядження до Карпатського краю.

За словами депутата, споруду зводять неподалік від села Жденієво, що у Воловецькому районі на Закарпатті. Під забудову обрали не багато не мало 44 гектари одного з найчарівніших куточків місцевого заповідника.

На Воловеччині всі одностайно стверджують, що це буде особиста дача родини Медведчуків. На слід місцевих мешканців і депутатів вивела сама дружина Медведчука, телевізійна ведуча Оксана Марченко, як часто навідується сюди, щоб безпосередньо проконтролювати перебіг робіт.

Подейкують, що й місцину вибирала сама Оксана. Спочатку, кажуть, планувала будувати хату десь поблизу Синевирського озера – тамтешній Національний парк вважають "вотчиною" СДПУ(О). Але місцевим дуже не сподобався проект. Тоді на будівництво погодилася Воловецька адміністрація.

Спочатку запланували взяти лише 17 га навколишньої території, але потім виявилося, що ніде розвернутися, і територію збільшили вдвічі.

Наразі кілочками відзначено 44 гектари, які скоро обнесуть муром, за яким і сховається новітнє диво архітектури.

 
 
Гута-2

Ті, хто побував на місці, стверджують, що новій споруді може позаздрити навіть президентська резиденція "Синьогора". Вона матиме ряд переваг, зокрема криті тенісні корти та басейн. Дачу обладнують урядовим зв’язком та вертолітною площадкою.

Сама дача, як і кучмина "Синьогора", матиме три поверхи і тисячі квадратних метрів площі. Плюс підвали.

Наразі до "хатинки" підводять газ і дроти "секретного зв’язку", при цьому безжально викорчовують і вирубують дерева, які трапляються на доволі складній гірській трасі газопроводу та лінії електропередач. Дорогу постійно укріплюють, викопують нові канали для стоку води.

На будівництві працює близько 20 одиниць техніки - трактори, грейдери, екскаватори. Плюс постійно прибувають вантажівки з будматеріалами.

Люди працюють по 2-3 зміни, нерідко й уночі. За даними "Львівської газети", спочатку сюди привезли київських будівельників. Але на місці з’ясували, що платитимуть їм, за столичними мірками, мізер, тому вони того ж дня поїхали додому. Після того на будівництво покликали місцевих. Скільки отримують будівельники – невідомо, а газовики мають 2,20 грн. за годину. Для Воловеччини, де зовсім немає роботи, це немалі гроші.

Микола Томенко встановив, що будинок для родини Медведчуків зводять бюджетні організації, зокрема підрозділи зі львівського, івано-франківського та закарпатського "Укравтодору" та "Укрзалізниці", найближча магістраль якої пролягає за добрі три десятки кілометрів від об’єкта. Загалом на будівництві зайнято кілька сотень робітників з України та Словаччини, яких щодня возять автобусами.

Будують рекордними темпами, аби встигнути до католицького Різдва. Щоправда, цей термін непевний, адже робочим досі не виплатили зарплату, яку обіцяли давати у конвертах, щоб "зекономити" на податках.


 
траншея, вирита перед приїздом депутатів
 
Майбутньої дачею Медведчуків можна помилуватися лише здалеку. Об’єкт знаходиться під пильною охороною міліції, тому навіть депутатів близько до споруди не підпустили, перекопавши дорогу широченною траншеєю. В той же час, за словами Томенка, коли вони збиралися назад, їх близько години не випускали за наказом з облдержадміністрації.

Натомість місцевим журналістам поталанило більше. Через неабиякий ажіотаж навколо споруди, ініціатори будівництва якої не обтяжували себе збиранням дозволів для землевідводу, пояснення давати довелося місцевому голові держобладміністрації, соціал-демократу Івану Різаку.

База для футболістів без футбольного поля

З місяць тому Різак звозив набридливих журналістів на екскурсію до садиби, яка, як виявилось зі слів екскурсовода, буде новою реабілітаційною базою ФК "Динамо" і зводиться на кошти клубу.

Різак повідомив, що 5 га землі тут буде викуплено у приватну власність, ще 35 надано в оренду. Ціна квадратного метра землі – 11 грн. 40 коп., при середніх цінах у Воловецькому районі від 9 до 12 грн.

За його словами, всіх санітарних, екологічних норм при спорудженні об’єкта дотримано. "Місце обирав замовник, пошуки проводили в багатьох районах, і для мене вибір саме цього місця був несподіванкою, бо вперше я побував тут, коли лежало близько півтора метрів снігу", - додав він.

Голова Закарпатської ОДА також повідомив, що усі контракти підписав футбольний клуб "Динамо", за рахунок якого здійснюються роботи. За його словами, генпланом не передбачено будівництва спортивних споруд, а в приміщенні будуть спортзал, басейн, сауна й інші оздоровчі кабінети.

В той же час Микола Томенко вважає наївними заяви місцевої влади про те, що резиденція стане реабілітаційною базою ФК "Динамо".

Він зауважує, що план комплексу передбачає чотири елітні номери і вісім номерів "люкс", а тому там неможливо розмістити навіть половину динамівського складу. Крім того, у районі будівництва не передбачено жодного спортмайданчика, придатного для тренувань, окрім танцювального.

"Це радше нагадує шикарний будинок для розваг, аніж базу для аскетичних футболістів", - іронізує Томенко.

"Українська правда" звернулася за коментарем щодо будівництва нової бази до прес-служби київського "Динамо", однак там про це нічого не знали. Як зазначив керівник прес-служби ФК "Динамо" Сергій Полховський, йому нічого не відомо про будівництво бази у Воловецькому районі. Він також зазначив, що в інфраструктурі клубу є тільки дві бази: в Конча-Заспі та база на Нивках, яку віддали під дитячо-юнацьку спортивну школу.

Озолочений регіон?..

Між тим, голова Закарпатської ОДА не приховує задоволення від будівництва і пророкує від того великі блага для місцевих жителів.

На прохання прокоментувати, чи цей об’єкт справді є дачею одного з керівників СДПУ(О), Різак відповів, що все дуже просто, адже Григорій Суркіс, один зі співзасновників ФК "Динамо", є і одним із лідерів партії. Однак зазначив, що треба, перш за все, дивитися, не для кого будують, а які інвестиції роблять.

Також голова місцевої ОДА не проти, щоб у його області з'явилися резиденції чи дачі, скажімо, прем’єр-міністра, голови адміністрації президента, спікера. Різак сказав, що із задоволенням сприйняв би пропозиції, аби всі представники уряду, народні депутати й інші на приватному чи державному рівні будували в Закарпатті.

Він також повідомив, що була ідея звести на Закарпатті навіть резиденцію глави держави, але від неї відмовилися.

Різак довго розказував журналістам про інвестиції та статки, що отримає район від нової будови.

"Завдяки цій базі буде зроблено підвідний газопровід вартістю 5 млн. 800 тис. грн., газопровід високого тиску – 1 млн. 700 тис. грн., 650 тис. піде на зв’язок, близько мільйона гривень вкладуть у будівництво дороги, 450 тис. грн. область отримає як компенсацію за втрати лісогосподарського виробництва, 570 тис. грн. – як плату за землю", - зазначив Різак.

Однак, чомусь не зміг назвати загальну суму інвестицій. Як, до речі, і вартість новобудови. Іван Різак сказав, що це близько 2 млн. дол. США. Плюс стільки ж на дорогу та решту прокладених комунікацій.

В той же час Томенко оцінює будівництво в 15-20 мільйонів доларів. Він повідомив, що парламентарії вимагатимуть встановити, хто і за які кошти дозволяє собі таку споруду у заповідній зоні. Зокрема, за його словами, депутатські запити будуть адресовані прем’єр-міністру, головам Міністерства транспорту, ДПА України, Державного комітету землекористування.

Пам'ятаючи про численні укази президента про відкритість влади, "Українська правда" спробувала довідатись думку іншої сторони і звернутись за коментарем щодо нетранспарентного будівництва дачі Медведчука до головного управління інформаційної політики АП. Втім, голови ГУІП пана Васильєва серед робочого дня не виявилося на робочому місці, втім, як і завжди, коли телефонує "УП".

Читайте також:

Резиденція Кучми в Гуті: життя вдалося!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...