Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бутейко боїться, що Медведчук керуватиме зовнішньою політикою

Вівторок, 2 грудня 2003, 17:15
Екс-посол України в Румунії Антон Бутейко вважає, що указ президента "Про підвищення ефективності зовнішньополітичної діяльності" є спробою поставити зовнішньополітичну діяльність під контроль адміністрації президента.

"Родзинкою указу" є спроба всупереч Конституції і закону України про дипломатичну службу поставити всю зовнішньополітичну діяльність під контроль адміністрації президента, сказав Бутейко в інтерв'ю УНІАН.

На його переконання, реальна мета указу полягає не у необхідності підвищити ефективність зовнішньополітичної діяльності, оскільки і Кабінету міністрів, і МЗС пропонується фактично виконувати завдання, визначені вже існуючими нормативними актами.

Бутейко вважає, що указ сформульовано всупереч Конституції та закону України про дипломатичну службу, оскільки, за законом центральним органом виконавчої влади, який забезпечує проведення і координацію зовнішньополітичної діяльності, є МЗС, а тепер указ ці функції передає адміністрації президента.

За Конституцією, президент може призначати та звільняти голів дипломатичних представництв України в інших державах і при міжнародних організаціях. Тепер же, відповідно до указу, кандидатури на посади керівників і заступників керівників структурних підрозділів МЗС України та інших посадовців аж до рівня радника мають погоджуватись з президентом, вважає Бутейко.

У контексті цієї функції МЗС є обмеженим у своїх правах, говорить він, зазначаючи, що така своєрідна узурпація влади у галузі міжнародної політики свідчить про подальший відхід від правової держави.

"Він [указ] також свідчить про бажання однієї партії України контролювати цю сферу. Це не є початком таких спроб, на жаль. І в минулому ми бачили випадки боротьби адміністрації президента з політичними опонентами", - сказав Бутейко.

За його словами, саме через вплив нинішньої адміністрації президента відбуваються такі "ганебні факти, коли посол України відкликається з країни перебування лише за те, що виконував свої функції, як передбачено в демократичній, правовій державі, і зустрівся з лідером опозиції, коли той відвідував країну його перебування".

На переконання Бутейка, це також є "продовженням лінії, коли матеріали політологів, близьких до цієї партії, передавалися до посольств для керівництва своєю діяльністю, тобто позиція однієї партії видавалась за державну". Це, додав Бутейко, суперечить Конституції України, ст.15 якої чітко встановлює, що жодна ідеологія не може визнаватися державою як обов'язкова.

Як повідомлялося, минулого тижня президент підписав указ "Про заходи щодо підвищення ефективності зовнішньополітичної діяльності держави".

Читайте також:

МЕДВЕДЧУК ХОЧЕ КОНТРОЛЮВАТИ МЗС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
18:57
Samsung планує додати в One UI 6.1.1 функцію ШІ-відео
18:53
Держсекретар США пригрозив Китаю новими санкціями в разі підтримки війни Росії
Усі новини...