Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Томенко: Після рішення КС Кучма або стане президентом, або виправить імідж

П'ятниця, 5 грудня 2003, 11:15
Якщо Конституційний суд ухвалить рішення, яке дозволятиме Леоніду Кучмі балотуватися знову на виборах 2004 року, він "без значної боротьби втретє здобуде пост президента".

Про це говориться в коментарі голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка з приводу розгляду в КС даного питання, розповсюдженому у п’ятницю.

"Очевидно, що за умови скасування прямих президентських виборів чинний глава держави, як ніхто інший з провладних кандидатів на пост президента, має змогу мобілізувати всі сили для проходження своєї кандидатури через парламент", - вважає депутат.

Таке рішення Томенко називає "політичним". Проте, на його думку, можливий також інший, "іміджевий" варіант розвитку подій.

"Очевидно, що в разі ухвалення Конституційним Судом України позитивного рішення по цій справі українська влада в черговий раз втратить довіру розвинутих країн Європи та буде піддана нищівній критиці з їхнього боку", - говориться в коментарі.

"В такому разі, у Леоніда Кучми буде шанс заявити про те, що він не йде на третій термін президентства, навіть незважаючи на висновок єдиного органу конституційної юрисдикції в Україні. Відповідно, він "дистанціюється" від виборів та нібито виступає "гарантом" їх прозорості і демократичності", - припускає Томенко.

Депутат прокоментував також "експертні висновки" Інституту держави і права ім. Корецького НАН України, Київського національного університету, Одеської національної юридичної академії та Харківського державного університету, що нинішній термін Леоніда Кучми за Конституцією є першим.

"Ця інформація шокувала багатьох вітчизняних юристів, зокрема випускників зазначених вищих навчальних закладів. Очевидно, що такі "експертні висновки" не могли писати кваліфіковані юристи", - вважає Томенко.

Він наголошує, що і Конституція Української РСР, яка діяла до прийняття чинної Конституції, і Конституційний договір між президентом та Верховною Радою від 8 липня 1996 року, і закон "Про вибори Президента України" чітко передбачали, що одна й та ж особа не може бути обраною президентом України більше двох строків підряд.

"І про це знають навіть не студенти першого курсу юридичних факультетів, а школярі, які у старших класах починають вивчати основи правознавства", - говориться в коментарі.

Томенко наголошує, що "Конституційний Суд сьогодні стоїть перед історичним вибором". "Саме від його рішення буде залежати те, чи відбудеться подальший розвиток України у напрямку демократії, або нас в черговий раз чекає консервація сьогоднішнього стану беззаконня в країні", - говориться в коментарі.

Як повідомлялося, у четвер Конституційний суд почав розгляд справи, що стосується можливості чинного президента Леоніда Кучми бути обраним ще на один термін главою української держави на виборах у 2004 році.

Читайте також:

КС отримав відповідь, що Кучма за Конституцією був президентом один раз

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...