Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Місце Гайдука займе Дубина?

Понеділок, 8 грудня 2003, 19:07
Найбільші шанси стати новим віце-прем'єром України по паливно-енергетичному комплексу (ПЕК), промисловості і транспорту має перший заступник секретаря Ради національної безпеки Олег Дубина.

Таку думку висловив журналістам у понеділок експерт Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

За його словами, по-перше, Дубина - сильний і досвідчений професіонал, що добре знає специфіку галузі, якому не доведеться адаптуватися до ситуації.

Фесенко вважає, що "у статусному плані" Дубина повною мірою відповідає позиції віце-прем'єра.

"По-друге, Дубина близький до президента України, користується його довірою. По-третє, у нього немає формальної партійної прив'язки, що істотно полегшить рішення "квотного" питання. Нарешті, Дубина не був втягнений, хоча б зовні, у міжгалузеві та інші, у тому числі політично резонансні, конфлікти в ПЕКу", - додав експерт.

В цілому, на його думку, набір гідних кандидатур для призначення на вакантну посаду дуже обмежений. Крім Дубини експерт назвав голову правління НАК "Нафтогаз України" Юрія Бойка, президента "Енергоатому" Сергія Тулуба і голову парламентського комітету з ПЕК Андрія Клюєва.

Фесенко вважає, що приналежність квоти віце-прем'єра з питань ПЕК СДПУ(О) є "формальною". "Мова йде про занадто серйозну адміністративну і політичну позицію, щоб виставити її на коаліційний аукціон. Рішення ухвалить безпосередньо президент, а оформлене воно буде у відповідності з нормами коаліційної політкоректності по квоті СДПУ(О)", - пояснив експерт.

Він додав, що в СДПУ(О) немає політичного "важковаговика" на цю посаду, що зміг би відновити нормальний діалог з росіянами і гармонізувати політико-економічну ситуацію в ПЕКу, розхитану останніми місяцями.

Фесенко також відзначив, що відставку в п'ятницю Віталія Гайдука з посади віце-прем'єра по ПЕК навряд чи можна вважати зовсім несподіваною. "ПЕК давно вже став осередком найгостріших політико-економічних конфліктів, у тому числі з міждержавним контекстом. Правда, очікувалося, що першою кадровою жертвою стане міністр палива й енергетики Сергій Єрмілов", - сказав експерт.

На його думку, на рішення про відставку Гайдука вплинула його зайва "відвертість" на прес-конференції в п'ятницю. "Замість врахування, дотримання і вибудовування балансу інтересів у галузі він привселюдно виступив у ролі лобіста конкретної позиції. Судячи з наслідків, Гайдук вчинив так на свій страх і ризик, без санкції вищого керівництва", - вважає Фесенко.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...