Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Грищенко ще раз відхрестився від "Аль Каїди"

Четвер, 12 лютого 2004, 11:17
Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявляє про неправдивість повідомлень у пресі про можливий продаж Україною ядерної зброї терористичній організації "Аль Каїда".

Про це він заявив на прес-конференції у Києві в четвер, відзначивши: "Я можу тільки одне сказати з цього приводу - усім серйозним нашим партнерам цілком очевидно, що це, так би мовити, чистої води "утка", але, звичайно, вона спрямована на те, щоб завдати нам шкоди".

"Ми однозначно заявили про реальний стан справ. Для тих, хто займається професійно питаннями нерозповсюдження, жодних сумнівів не виникає в тому, що ми дотримуємося своїх зобов'язань", - сказав він.

"Я б хотів ще раз тут заявити й підтвердити, що з боку жодної державної або серйозної недержавної структури навіть тіні сумнівів немає в тім, що подібне могло відбуватися. Є вагання в мас-медіа, що просто несерйозно відносяться до джерел інформації і до того, що за цим стоїть", - відзначив міністр.

Раніше МЗС України заявляв про непричетність України до торгівлі ядерною зброєю.

У середу міжарабська газета "Аль Хаят" знову опублікувала інформацію про те, що міжнародна терористична організація "Аль Каїда" нібито придбала ядерну технологію через якогось українського вченого.

Посилаючись на гідні довіри джерела в Ісламабаді, газета відзначає, що якийсь українець на ім'я Віктор побував у 1998 році в афганському місті Кандагарі. Він нібито зіграв роль посередника в цій угоді.

"Американська сторона знала про угоду і стежила за нею, але усе зберегли в таємниці", - цитує "Аль Хаят" своє джерело.

У 1998 році в Афганістану правив ісламістський режим талібів, а в Кандагарі жив лідер руху "Талібан" мулла Оман.

Декількома днями раніше ця ж газета повідомляла, що в 1998 році "Аль Каїда" придбала через українських учених "тактичну ядерну зброю". Тоді вона посилалася на джерела, близькі до терористичної організації "Аль Каїда".

В Україні цю інформацію спростовують і вважають провокацією. Крім того, Міністерство закордонних справ не виключає можливості звертання української сторони в міжнародні судові інстанції у зв'язку з публікаціями про нібито продаж ядерної зброї режимові талібів в Афганістані.

Як повідомлялося, від колишнього СРСР Україна успадкувала третій у світі за розмірами ядерний потенціал. У 1994-1996 роках у рамках ядерного роззброєння країни всі боєголовки з цих ракет були демонтовані і вивезені в Росію, відкіля після переробки повернулися в Україну у вигляді палива для атомних електростанцій.

На початок 1994 року в Україні знаходилося близько 1300 боєголовок для міжконтинентальних балістичних ракет і більш 600 - для крилатих ракет повітряного базування.

З того часу в Україні також йшов процес ліквідації міжконтинентальних балістичних ракет і шахтно-пускових установок, країна позбавляеться від стратегічних бомбардувальників, крилатих ракет повітряного базування, а також колишньої радянської інфраструктури ядерної зброї - складів, потужностей по виробництву МБР.

Зараз у країні завершується ліквідація стратегічного наступального озброєння.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Американці не вірять, що "Аль Каїда " купувала ядерну зброю в України

НОВА СТАТТЯ В "АЛЬ ХАЯТ": США ЗНАЛИ, ЩО "АЛЬ КАЇДА" КУПИЛА УКРАЇНСЬКУ ЯДЕРНУ ЗБРОЮ

Україна не продавала бомби "Аль Каїді", а стала жертвою чужого PR?

МЗС заперечує, що Україна продавала ядерну зброю "Аль Каїді"

УКРАЇНА ПРОДАВАЛА ЯДЕРНУ ЗБРОЮ "АЛЬ КАЇДІ?"

БУШ НАПИСАВ КУЧМІ ПРО ЯДЕРНУ ЗБРОЮ

Як Україна "продавала" ядерну зброю "Аль Каїді"



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування