Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нові заяви Кравченка: йому наказували стежити за німецькою журналісткою і політиком

Понеділок, 23 лютого 2004, 10:23
Помилилися ті, хто думав, що з від'їздом Кучми із Берліну скандал із заявами Кравченка піде на спад.

У неділю, 22 лютого, у вечірньому телеінтерв'ю програмі другого німецького телеканалу ZDF Кравченко виступив з новими заявами, повідомляє українська служба радіо "Німецька хвиля".

Колишній офіцер безпеки посольства України в Берліні повідомив, що йому було наказано стежити не тільки за українськими політиками, але і за німецькими репортерами та депутатом Європарламенту від ФРН.

Зокрема, йдеться про розслідування в зв'язку з торгівлею органами людського тіла й дітьми у Харкові. Як стверджує Кравченко, його керівництво вимагало, щоб він запобіг виходу сюжету про це в програмі "Мона Ліза" на телеканалі ZDF.

Крім того, український генерал повинен був стежити за Габріелою Штаунер, депутатом Європарламенту від баварського Християнсько-соціального союзу (ХСС). Справа в тому, що після демонстрації сюжету про торгівлю органами вона підключила до цього питання Європейську комісію з прав людини, а також домагалася від України офіційного розслідування цієї справи.

Кравченко процитував зміст одного з циркулярів: "...у програмі "ML Mona Lisa" буде повідомлятися про зникнення дітей у Харкові. Цей сюжет може дискредитувати авторитет України..." .

Автор сюжету на ZDF подала в ефірі ще й переклад деяких цитат із секретних матеріалів, які показав їй генерал СБУ:

"Ця передача означає компрометацію найвищого керівництва нашої держави..."

"Потрібно вжити заходів для недопущення показу сюжету..."

"Терміново зібрати й передати в центр інформацію про тележурналістку Зібілле Б."

Сама телекомпанія була шокована такими інструкціями: "Заяви Валерія Кравченка, колишнього українського шпигуна, пролунали для нас у суботу, як вибух: програма "Мона Ліза" була у фокусі уваги служби безпеки України".

Сюжет передачі "ML Mona Lisa" про таємниче й, до речі, досі нерозкрите зникнення немовлят в одній з лікарень Харкова, зацікавив восени представників Ради Європи та Європейського парламенту.


 
Габріеле Штаунер
 
Цією темою займалася депутат Європарламенту Габріеле Штаунер. Вона сказала, що обурена тим, що могли існувати розпорядження українського керівництва стежити за німецькими громадянами.

Габріеле Штаунер, яка особисто опікувалася цією справою, висловила припущення, що зникнення немовлят може бути пов'язане з нелегальною торгівлею людьми чи людськими органами.

Вона ж запросила восени до Німеччини харків'янку Тетяну Захарову, яка намагалася розслідувати цю справу в Україні. Тетяна Захарова передала свої матеріали про зникнення дітей до Ради Європи.

Габріеле Штаунер сказала в інтерв'ю "Німецькій хвилі", що після останніх подій ще більше переживає за Тетяну Захарову та її родину. Адже ця жінка вже й без того зазнала лиха з того часу, як почала розслідувати зникнення дітей.

"Я була перелякана й здивована, коли дізналася від журналістів ZDF про останні заяви Валерія Кравченка", - каже Габріеле Штаунер.

"Звісно, я знаю, що в Україні поки ще не вдалося повністю реалізувати основні засади правової держави. Але водночас я не думала, що справа зайде так далеко й існуватиме небезпека, що можуть стежити навіть за німецькою журналісткою чи членом Європейського парламенту".

Така ситуація на рішучість Габріеле Штаунер не вплинула. Вона й надалі слідкуватиме за розвитком подій у Харкові й вимагатиме справжнього й результативного розслідування цієї справи.

Європарламентарій продовжуватиме робите це, навіть попри відсутність реакцію на її звернення до президента Леоніда Кучми. До того ж, каже Габріеле Штаунер, після того, як Тетяна Захарова передала свої матеріали до Ради Європи, там теж почали дослідження цієї справи, яке вже ніхто не зупинить.

Скандал, який розгорівся після заяв Валерія Кравченка, на думку Габріеле Штаунер, може негативно вплинути на імідж України в Європейському союзі, до якого Київ ніби хоче колись вступити.

"Як на мене, то вся ця ситуація є дуже сумною. Передусім, українське населення не заслужило на таку антирекламу. Адже тепер на державно-правові принципи України впала неабияка тінь. Я ж, з особистого досвіду, тепер знаю, що можна очікувати з українського боку, якщо опікуєшся темою таємничого зникнення дітей і наголошуєш на бездіяльності держави", - сказала вона.

Звісно, як підсумувала в розмові з "Німецькою хвилею" депутат Європарламенту Штаунер, вона вимагатиме детального дослідження інформації, яку надав Валерій Кравченко.

Вона вимагає також офіційного пояснення з цього приводу від федерального уряду та канцлера, наголошуючи, що вдала економічна співпраця між Німеччиною та Україною – це ще не вирішальний чинник двосторонніх відносин. Важливими є принципи правової держави, переконана Габріеле Штаунер, яких в Україні, судячи з останніх подій, дотримуються не завжди.

Читайте також:


Генерал Кравченко: "Коли ми говоримо про злочини режиму Кучми, то постає питання: а докази де? У мене такі докази є".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування