Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заяви Кравченка зумовлені кадровими чистками Смешка - вважає західний експерт

Четвер, 26 лютого 2004, 14:44
Експерт центру досліджень конфліктології Оборонної Академії Об'єднаного Королівства Джеймс Шер вважає, що реформи генерала Смєшка можуть бути поясненням невдоволення старих кадрів і заяв генерала Кравченка.

Про це він сказав в інтерв'ю Українській службі BBC.

Шер зазначив, що на перший погляд ці звинувачення виглядають дуже правдоподібними, і цілком імовірно, що все справді так і є.

Він також зазначив, що реакція українського уряду – це передбачуваний самозахист. "Питання полягає у тому, як до цієї ситуації ставитися іншим", – додав експерт.

"Я гадаю, що заяви пана Кравченка слід розуміти у набагато ширшій перспективі. Незаконні дії, про які згадав пан Кравченко, насправді, як відомо будь-кому з мінімальним досвідом української політики чи практики СБУ, чинилися вже довший час", – зазначив Шер.

"Загально відомо, що працівники СБУ і раніше стежили за українськими та іноземними громадянами, які могли створити проблеми для українських можновладців. Загальновідомо, що СБУ використовували як інструмент тиску проти опозиційних політиків та журналістів", – додав експерт.

На питання, чому саме зараз з'явилися ці звинувачення, Шер припустив, що це пов'язано з приходом нового голови СБУ – Ігора Смешка. "Смєшко не є ні продуктом СБУ, ні колишнім продуктом КҐБ, і має інший досвід у військовій розвідці, міністерства оборони України", – зазначає експерт.

"Не є секретом, що пересічні працівники СБУ ніколи не любили його, і з цим виникало тертя в минулому", – додав він.

"Відколи генерал Смешко став головою СБУ, він здійснив багато змін у командному складі. Очевидно, що така "чистка" надзвичайно занепокоїла багатьох професіоналів всередині тієї організації", – припустив Шер.

"Я гадаю, те, що ми бачили, слід розуміти у контексті змін цієї структури: боротьби всередині СБУ та політичної боротьби взагалі у країні. Я гадаю, що саме у цьому контексті слід розглядати ці заяви і також бути дещо скептичним", – зазначив експерт.

Він зазначив, імовірним є те, що генерал Кравченко репрезентує саме ту категорію ветеранів КДБ, яка повстала проти змін, що їх запроваджує генерал Смешко.

"Це залишається імовірним, і тому далі виникатимуть спекуляції про те, наскільки генерал Кравченко діяв самостійно, і наскільки його підтримували інші. Якщо ж його таки підтримували інші офіцери, то питання полягає, з якого рівня структур СБУ чи з-поза меж тих структур надходила та підтримка. Проте це залишатиметься лише припущеннями", – сказав Шер.

Він висловив сумнів щодо ефективного розслідування Генпрокуратурою заяв Кравченка, а також щодо можливості його повернення в Україну.

"Якщо він справді повернеться до України, попри те, що він висунув такі звинувачення, і при цьому це буде для нього безпечним, то вже цей факт засвідчить, що в Україні є потужні сили, які задоволені тим, що сказав пан Кравченко і чому він це сказав", – зазначив Шер.

Пояснюючи появу указу президента про посилення громадського контролю в Україні над розвідувальними органами, що вийшов практично одночасно з оприлюдненням звинувачень Кравченка, Шер зауважив, що тут можливі кілька причин.

"По-перше, це в інтересах президента – продемонструвати світові, що саме він та його адміністрація провадять реальну реформу спецслужб України та методів діяльності тих спецслужб", – сказав експерт.

"По-друге, незрозуміло наразі, наскільки глибокі зміни будуть проведені. Якщо з деяких державних структур буде виведено посадовців, які офіційно належать до СБУ, то незрозуміло, чи виведуть з тих структур неформальних співробітників СБУ, які там буз сумніву, є, і які будуть менш ефективними", – додав він.

"По-третє, якщо подивитися на ті збурення проти політичних опонентів в Україні, то досвід на сході країни засвідчив можливу появу нових тенденцій, що викликають занепокоєння", – наголосив Шер.

Він припустив, що коли спецслужби як такі будуть виведені з використання в якості інструменту тиску, вони натомість будуть використовуватися для організації приватної охорони, від чиєї діяльності держава може легко відмежуватися.

"Таку схему вже було застосовано, коли розвалювався Радянський Союз. Ми бачили це і в Україні, і в Росії, і в Грузії і в Балтійських державах. Існують свідчення, що таку схему хочуть запровадити знову", – зазначив Шер.

Читайте також:

Кучма рано ховає КДБ

На Кучму готували замах у Баден-Бадені, але Кравченко не захотів його врятувати

Уран з України намагався вивезти радянський розвідник

Генерал Кравченко: "Коли ми говоримо про злочини режиму Кучми, то постає питання: а докази де? У мене такі докази є"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...