Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кандидат у президенти США порівняв Кучму з Хусейном

Вівторок, 3 лютого 2004, 10:00
Один із кандидатів у президенти США від демократичної партії Говард Дін порівняв президента України Кучму із колишнім президентом Іраку Саддамом Хусейном.

Таке порівняння він зробив під час недільного інтерв'ю загальнонаціональній телекомпанії NBC, повідомляє радіо "Свобода".

Кучму та Хусейна він назвав жахливими людьми, що належать до списку тих світових лідерів, за яких США могли би взятися. Водночас він зазначив, що не виступає прихильником таких дій.

Ім’я Леоніда Кучми спало на думку американському кандидатові в президенти під час розмови щодо рішення президента Буша розпочати війну в Іраку.

Говард Дін був першим із президентських кандидатів від Демократичної партії, хто засудив війну в Іраку ще навесні минулого року.

У недільному телевізійному інтерв'ю компанії NBC він знову нагадав про відсутність доказів зв'язку між Хусейном і терористичною організацією “Аль-Каїда” та про невдалі спроби американців знайти в Іраку зброю масового знищення.

Він зазначив, що геноцид проти шиїтів та курдів Хусейн здійснював ще у роки президентства Буша-старшого, і тому це не можна вважати достатньої підставою для повалення Хусейна саме зараз.

У відповідь на зауваження журналіста, що іракський лідер і в останні десять років продовжував вбивати людей та піддавати їх тортурам, Дін сказав: "Саддам Хусейн є жахливою особою, жахливою людиною. Так само як і Роберт Мугабе, президент Зімбабве, так само як і Кучма, який керує Україною, як і Лукашенко, який очолює Білорусь".

Після трансляції програми на офіційному сайті Говарда Діна було відкрите обговорення його інтерв’ю. З близько 200 коментарів відвідувачів лише один згадав висловлювання Діна про українського президента.

Поганою англійською мовою відвідувач порадив Діну дізнатися більше про Україну перед тим, як робити такі заяви. Офіційної реакції української влади на висловлювання Діна поки що немає.

В українському посольстві у США, до якого звернулися за коментарем, про порівняння Кучми із Хусейном не чули і обіцяли цю інформацію перевірити. Усі подальші дзвінки до прес-секретаря посольства залишилися без відповіді.

Гострі висловлювання американських кандидатів у президенти щодо чинних урядовців інших країн траплялися і раніше.

Під час президентської кампанії 2000 року тоді ще кандидат у президенти від республіканської партії Джордж Буш звинуватив Віктора Чорномирдіна у привласненні мільйонів доларів, які США надали Росії як фінансову компенсацію.

У відповідь Чорномирдін погрожував Бушу звернутися до суду для захисту своєї честі та гідності. Однак після обрання Буша президентом США Чорномирдін відмовився розпочинати судовий позов.

Під час теперішньої президентської кампанії про Україну згадали вперше, однак відразу ж у контексті Іраку, Зімбабве, Куби та Білорусі. До виборів у США ще дев’ять місяців, тому в українського керівництва залишається час на відповідь.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування