Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

20 лютого Шредер спитає Кучму про вибори нового президента

Четвер, 5 лютого 2004, 23:00
Тема політреформи в Україні буде обговорюватися під час переговорів канцлера Німеччини Герхарда Шредера з президентом України Леонідом Кучмою.

Про це заявив посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеман, який додав, що ця тема буде порушуватися під час двосторонніх україно-німецьких консультацій на найвищому рівні, які відбудуться 20 лютого в Берліні.

Штюдеман назвав обговорення внутрішньополітичних проблем на зустрічах такого рангу традиційним, і сказав, що Німеччину цього разу цікавитиме підготовка України до президентських виборів.

В інтерв'ю Бі-Бі-Сі Штюдеман висловив думку, що вилучення норми про обрання президента парламентом у законопроекті змін до Конституції є витоком для компромісу.

"Деякі з пунктів конституційної реформи, які були розкритиковані європейськими інституціями, вже виправлені в парламенті протягом останніх днів. Те, що стосується процесу виборів президента та терміну роботи суддів – це позитивні сигнали", - сказав Штюдеман.

"В них можна побачити витоки можливого компромісу щодо політреформи", - додав він.

Також від переговорів Кучми і Шредера очікують, що вони могли б активізувати тристоронній процес створення міжнародного газового консорціуму.

Щоправда, Штюдеман говорить, що хоча Німеччина і готова до політичних рішень щодо цього, створенням газового консорціуму мають опікуватися суто український "Нафтогаз", російський "Газпром" та німецький "Рургаз".

"Газовий консорціум вже не справа політиків, а справа тих, хто буде потім відповідати за його діяльність. Якщо треба буде надати політичну підтримку з боку Німеччини, її буде надано. Проте спершу підприємці мають обговорити конкретні сторони його роботи", - сказав Штюдеман.

"Я, як і раніше, вважаю, що всі три сторони мають великий політичний і стратегічний інтерес, аби якомога швидше створити газовий консорціум. Залишилося обговорити деталі його функціонування, - і чим скоріше, тим краще".

Щоправда, німецькому послу Дітмару Штюдеману наразі невідомо, коли може бути обговорена модель функціонування газового консорціуму вже на тристоронньому високому рівні.

Під час зустрічі Кучми із російським президентом Володимиром Путіним 23 січня можливою датою для цих переговорів називався початок лютого.

Проте експерти кажуть, що вплинути на початок переговорів України, Росії та Німеччини щодо консорціуму можуть дві події, які відбудуться найближчим часом. Це україно-німецькі консультації Кучми та Шредера і передача консультантами "Нафтогазу" та "Газпрому" 1 березня висновків щодо схеми функціонування консорціуму та техніко-економічного обґрунтування нового газопроводу від Александрова Гая до Ужгорода.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...