Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Задорожній помилився – у законі про вибори 4% бар'єр

Четвер, 11 березня 2004, 10:07
Ухвалений у першому читання законопроект про пропорційні вибори передбачає єдиний 4% прохідний бар’єр для партій і блоків, а не 3% для партій і 6% блоків.

Сумніви щодо розміру прохідного бар’єру розвіює текст постанови про прийняття законопроекту №4285-4 у першому читанні, який був оприлюднений лише 10 березня.

Як відомо, напередодні постпред президента у парламенті Олександр Задорожній заявив, що минулої п'ятниці парламент прийняв у першому читанні законопроект про вибори депутатів на пропорційній основі, що встановлює прохідний бар'єр для партій 3%, для блоків партій – 6%.

Були також інші коментарі з цього приводу, які показували, що не всі депутати зрозуміли, який саме прохідний бар’єр був схвалений.

Однак оприлюднений текст постанови №1600-IV від 5 березня 2004 знімає питання: документ передбачає прийняття за основу проекту закону України про вибори народних депутатів України (№4285-4, внесений депутатами Рудьковським, Ключковським, Олуйком, Пономаренком) без жодних застережень стосовно виборчого порогу.

Як відзначають експерти Лабораторії законодавчих ініціатив, це логічно, адже відповідно до Регламенту Верховної Ради прийняття законопроекту за процедурою першого читання не передбачає можливості внесення змін до тексту законопроекту. Сам же законопроект у частині третій статті 78 чітко встановлює 4% бар’єр.

Причину різних коментарів можна зрозуміти, проаналізувавши текст стенограми пленарного засідання парламенту 5 березня.

Так, представляючи законопроект, депутат Микола Рудьковський (фракція СПУ), зазначив, що законопроект передбачає 4-відсотковий прохідний бар'єр. При цьому він продовжив далі: "Була дискусія: 4% чи 3%, чи 5%, чи 6%. Були пропозиції, що потрібно нам мати 6% для блоків. Але я хочу звернути увагу БЮТ, що під час дискусії ми наполягли на тому, що повинен бути один бар'єр для всіх – чи то чотири, чи то три. І всі – і партії, і блоки – повинні стояти в одних умовах".

Але вже через кілька секунд представник СПУ зачитував для стенограми перелік "технічних" правок, які, на його думку слід було врахувати в разі ухвалення законопроекту не лише в першому читанні, але й у цілому. Серед цих правок промайнули й зміни до згаданої статті 78 законопроекту щодо зниження виборчого бар’єру до 3%.

Отже, якби 5 березня законопроект був проголосований у цілому і при цьому головуючий на засіданні зауважив би для стенограми, що законопроект голосується з урахуванням правок Рудьковського, то зараз би був схвалений закон про вибори за пропорційною системою з бар’єром 3%.

Інформація Лабораторії законодавчих ініціатив

Дивіться також текст законопроекту, схвалений у першому читанні, та результати поіменного голосування.

Читайте також:

Постпред Кучми: закон про пропорційні вибори змінять?

ДЕПУТАТИ ПРОГОЛОСУВАЛИ ЗА ПРОПОРЦІЙНІ ВИБОРИ "ЗА ОСНОВУ

Ющенко не голосував закон про вибори, тому що проти зниження бар'єра, а Тимошенко – тому що не хабарничає


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування