Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комітет захисту журналістів "наполегливо рекомендує" Кучмі не душити "Континент" і "Свободу"

П'ятниця, 12 березня 2004, 16:31
З відкритим листом, у якому висловлюється стурбованість тиском на незалежні ЗМІ, до президента Кучми звернувся базований у Нью-Йорку Комітет захисту журналістів (CPJ).

Про це повідомляє Інститут масової інформації.

"Комітет захисту журналістів (CPJ) глибоко стурбований нещодавнім закриттям незалежних засобів масової інформації в Україні. Ми віримо, що закриття цих мас-медіа є частиною великомасштабної кампанії з метою знищити голоси, які критикують уряд, та перекрити доступ суспільства до незалежних джерел інформації напередодні президентських виборів, які, як передбачено, мають пройти в жовтні", - сказано у зверненні.

На думку CPJ, ця кампанія розпочалася у січні, коли Шевченківський районний суд наказав закрити опозиційну щоденну газету “Сільські Вісті” нібито за антисемітські публікації.

"Проте місцеві та міжнародні експерти припустили, – зазначає Комітет, – що антисемітизм був тільки приводом для закриття “Сільських вістей”, газети, яку читали всюди та, яка критикувала уряд та підтримувала опозиційну Соціалістичну партію України (СПУ)".

"Незабаром після закриття “Сільських вістей”, – продовжує CPJ, – приватна радіостанція “Довіра” вирішила з 17 лютого припинити транслювання новин української служби радіо "Вільна Європа".

Політичний підтекст у такому рішенні Комітет захисту журналістів вбачає в тому, що "рішення було прийняте через місяць після призначення спільника президента країни Сергія Кичигіна генеральним продюсером радіо “Довіра”, хоч перед тим протягом п’яти років “Довіра” транслювала на коротких хвилях програми радіо "Свобода”.

У цей же ряд CPJ зараховує і відключення від ефіру радіо "Континент" через п'ять днів після того, як з 27 лютого воно додало дві години до свого звичайного часу в ефірі і почало транслювати програми радіо "Свобода” на хвилях 100.9 МГг.

"Припускається, що причина таких дій – закінчення у 2001 році строку дії ліцензії радіо “Континент”, – зауважує CPJ, – але виникає питання, чому радіо закрили тільки три роки потому?"

Той факт, що ліцензія “Континенту” закінчилася у 2001 році, але його зняли з ефіру тільки нещодавно, разом з рішенням “Довіри” відмовитися транслювати програми радіо "Свобода", наводять на думку, вважає CPJ, "що за всім цим криються політичні мотиви".

Більше того, Комітет захисту журналістів не виключає, що з питанням трансляції радіо "Свобода" зв'язана й смерть журналіста. В зверненні про це сказано так: "Цього ж дня, 3 березня, за декілька годин до того, як на “Континент” увірвалася міліція, Георгій Чечик, директор приватної ТРК “ЮТА”, загинув у власному автомобілі під час зіткнення з іншою машиною в районі Пирятина, за 344 кілометри на схід від Києва. Чечик їхав на зустріч з виконавчими директорами української служби радіо "Свобода" для обговорення проекту трансляції їх випусків новин. У цьому контексті смерть Чечика потребує досконалого розслідування, результати якого мають бути оприлюдненими".

Наприкінці листа Комітет захисту журналістів нагадує президенту України, що "обмеження доступу опозиції до засобів масової інформації та обмеження кількості джерел інформації української аудиторії напередодні президентських виборів є порушенням свободи слова та наявним актом цензури".

Комітет захисту журналістів "наполегливо рекомендує" Кучмі зробити усе можливе, щоб дозволити радіо “Континент” знову розпочати мовлення як власних програм, так і програм радіо "Свобода".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування