Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Громада": Лазаренка навмисно дискредитують перед судом у США

Середа, 3 березня 2004, 14:28
Заяви генпрокурора Геннадія Васильєва про причетність Павла Лазаренка до вбивств народних депутатів України Євгена Щербаня та Вадима Гетьмана є спробою психічного тиску на потенційних свідків, присяжних та інших учасників судового процесу, що має розпочатися 8 березня у США.

Про це йдеться в заяві президії політради Всеукраїнського об‘єднання "Громада", поширеному в середу прес-службою партії.

"Чинна влада прекрасно розуміє: після досудових слухань у США в так званій "справі Лазаренка" практично не залишилося сумнівів у тому, що обвинувального вироку стосовно лідера "Громади" винесено не буде", – говориться в заяві.

Тому, вважає президія "Громади", аби применшити резонанс цієї "суто політичної справи" генпрокурор Васильєв "не знайшов нічого кращого, як нав‘язати громадськості хворобливу версію українських правоохоронних органів про начебто причетність Павла Лазаренка до організації вбивств народних депутатів України Євгена Щербаня та Вадима Гетьмана".

"Пан Васильєв прекрасно знає, що ці його випади на адресу Лазаренка такі ж безглузді, як і заяви щодо підготовки замаху на життя президента під час його перебування у німецькому Баден-Бадені", – зазначено в заяві.

В ній також наголошується, що, намагаючись переконати українців, що в так званій "справі Лазаренка" начебто "немає політики", а є "чистий кримінал", Геннадій Васильєв своїми діями фактично підтверджує протилежне.

"Конституція України гарантує кожному громадянинові презумпцію невинуватості, згідно з якою особа не може бути визнана винною у вчиненні злочину, поки її провина не буде доведена обвинувальним вироком суду. Привласнюючи собі функції судової влади Васильєв сам заочно виніс вирок Павлові Лазаренку і довів його до відома мас-медіа", – говориться в заяві.

"Громада" наголошує, що подібними методами щодо Лазаренка користувалися й попередники Васильєва Михайло Потебенько та Святослав Піскун.

"Користуватимуться і наступники до тих пір, поки у державі замість законів пануватиме всевладдя однієї людини та її криміналізованого оточення, а правоохоронні органи виконуватимуть функції каральної машини проти опонентів режиму", – говориться в заяві.

В ній Лазаренко називається одним з перших українських політиків, що виступили "за кардинальну зміну системи влади у державі, повний громадянський контроль за діяльністю виконавчих структур, де система судочинства й нагляду за дотриманням законності була б повністю виведена за межі підпорядкування виконавчій владі".

"Саме за підтримку ідеї зміни влади у цілому, а не лише окремих персоналій, режим Леоніда Кучми змусив лідера "Громади" вдатися до політичної еміграції", – сказано в заяві.

"Різко засуджуючи наклепницькі звинувачення Генерального прокурора щодо причетності Павла Лазаренка до організації вбивств народних депутатів України Щербаня та Гетьмана, Президія Політради партії "Громада" розцінює дії Геннадія Васильєва як брутальну спробу психічного тиску на потенційних свідків, присяжних та інших учасників судового процесу, що має розпочатися 8 березня у Сполучених Штатах Америки", – говориться в заяві президії.

Як відомо, напередодні, у вівторок, генпрокурор Васильєв заявив, що Генеральна прокуратура України офіційно вважає екс-прем'єра Павла Лазаренка організатором убивства народних депутатів Володимира Щербаня й Вадима Гетьмана.

"Ніякої політики немає, чистий кримінал", – додав він.

"Він має нести покарання за нашими законами", – сказав генпрокурор. Говорячи про розгляд справи Лазаренка в американському суді, Васильєв відзначив, що ніяких прогнозів він робити не буде.

Суд над колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком у Сан-Франциско планується 8 березня. Прокуратура США обвинувачує Лазаренка у відмиванні $114 млн. через приватні американські фінансові установи. У червні 2003 року він був відпущений з-під варти на весь період допиту свідків.

Читайте також:


На Лазаренка повісили убивство Щербаня й Гетьмана

Лазаренко хоче дебатувати з Кучмою на хвилях "Свободи"

Тяжкі передчуття, або Синдром Вавілова


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування