Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Клюєв запевняє, що техногенної катастрофи не буде. Але вибухи лунають кожні 30 секунд?

П'ятниця, 7 травня 2004, 17:47
Голова Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, віце-прем'єр України Андрій Клюєв спростовує чутки про великі масштаби техногенного ураження в результаті вибухів на складах боєприпасів у Запорізькій області.

"Ніяких хімічних, ядерних, вибухових речовин, аміаку на складі нема і не могло бути", – заявив Клюєв журналістам у п'ятницю в Мелітополі після засідання штабу по ліквідації наслідків надзвичайно ситуації, повідомляє Інтерфакс-Україна.

На складі, підкреслив він, зберігалися винятково бойові снаряди з пороховим зарядом.

Клюєв повідомив, що станом на 15.00 у зоні ураження працює понад 20 піротехнічних груп МінНС і Міноборони.

Він повідомив, що в п'ятницю в Мелітопольский район прибула з Росії лабораторія зі спецтехнікою, у складі якої працюють 16 фахівців. За його словами, це устаткування дозволить обстежувати об'єкт на температурний режим.

"Ситуація контролюється", – підкреслив віце-прем'єр.

Відповідаючи на питання про стан на складах боєприпасів, де тривають вибухи, Клюєв повідомив, що пожежа вщухає і "можна говорити, що вже є лише сліди неінтенсивного горіння".

Він відзначив, що станом на вечір 6 травня частота вибухів коливалася в інтервалі раз на 4-5 секунд, у п'ятницю ранком – у середньому раз на 1,5 хвилини, за станом на 15.00 у середньому відбувається близько 18 вибухів на годину.

У той же час, як повідомив РІА Новини глава Мелітопольської адміністрації Ігор Богданов, "інтервал між вибухами зараз складає 30-60 секунд".

За деякими даними, на палаючих складах почали вибухати снаряди для реактивних установок "Град". Є реальна загроза поширення вогню на сховища з ракетами більш потужних систем залпового вогню – "Ураган" і "Смерч".

Тим часом у Мелітополь Запорізької області вже надійшли 4 млн. грн. з 7 млн. грн., виділених урядом України на ліквідацію наслідків надзвичайно ситуації на складах боєприпасів поблизу села Новобогданівка, повідомив Клюєв.

Перед засіданням штабу Клюєв разом з міністром з питань надзвичайних ситуацій Григорієм Ревою, членами Держкомісії і головою Запорізької обладміністрації Володимиром Березовським оглянув ушкодження внаслідок пожежі і вибухів на складах боєприпасів у пунктах відселення, зокрема у селах Новобогданівка, Спаське, Мирне.

Віце-прем'єр не виключив, що за сприятливого збігу обставин, а також при збереженні тенденції до скорочення загоряння в суботу може бути прийняте рішення про повернення населення в зону від 5 до 10 кілометрів навколо епіцентру вибухів. Зараз ведеться обстеження цієї території на предмет виявлення і знешкодження вибухонебезпечних предметів.

За даними медиків, повідомив віце-прем'єр, на сьогодні госпіталізовані 4 потерпілих – один охоронець складу, військовослужбовець, і дві цивільних особи. Стан перших двох оцінюється як задовільний, у цивільних осіб ушкодження середньої ваги.

Клюєв повідомив, що в п'ятницю в 13.45 завершені ремонтні роботи на магістральному газопроводі, що постачає у Мелітополь газ. За його словами, у п'ятницю до вечора може бути відновлене газопостачання промислових підприємств міста, найближчими днями – населення.

Він підкреслив необхідність активізувати ліквідацію ушкоджень на залізниці і відновити рух потягів у районі надзвичайної ситуації найближчим часом. За його словами, у суботу ранком сапери і ремонтники візьмуться до ліквідації ушкоджень на цій залізничній гілці.

Рух потягів, за його словами, може бути відновлений через 1-2 доби після початку робіт.

Клюєв поінформував про поновлення енергопостачання в ряді сіл, з яких було евакуйоване населення. Відбудовні роботи тривають.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...