Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС України вимагає пояснень від КДБ щодо депортації Подоляка

Вівторок, 22 червня 2004, 14:13
МЗС України просить Білорусь роз'яснити ситуацію із депортацією українського громадянина Михайла Подоляка.

Про це повідомив на брифінгу у вівторок керівник прес-служби Міністерства закордонних справ України Маркіян Лубківський.

"Ми будемо апелювати перед білоруською стороною з проханням дати відповідні роз'яснення щодо причин його депортації", - сказав він.

При цьому Лубківський повідомив, що за ініціативи української сторони відбулась зустріч дипломатів українського Посольства в Білорусі із співробітниками МЗС цієї країни. В ході якої українські дипломати попросили внести ясність у питання депортації журналіста Подоляка.

Лубківський зазначив, що мотиви депортації поки що МЗС України "не відомі і не зрозумілі". За його словами, офіційного роз'яснення МЗС України з боку білоруської сторони поки не отримав, як не отримав і офіційного документу, яким би українську сторону було поінформовано про депортацію українського громадянина.

"Депортація громадян, в даному випадку нашого співвітчизника, який є журналістом, не є кращим способом вирішувати проблемну ситуацію, яка, можливо, утворилась за його участю", - сказав Лубківський.

Як повідомлялося раніше, 21 червня 2004 року із Білорусі було депортовано громадянина України Подоляка, який працює на мінську газету "Время". Подоляка силою вивели з будинку і посадили в потяг.

Спільна постанова про депортацію з території Білорусі Подоляка була прийнята прокуратурою і КДБ Білорусі. У Центрі інформації і громадських зв'язків (ЦІГЗ) КДБ Білорусі повідомили, що підставою для ухвалення даного рішення є той факт, що Подоляк випускав у виданні "Время" "опубліковані статті із закликами до консолідації радикальної опозиції з метою протидії державним органам Білорусі".

"Матеріали Подоляка, – робить висновок КДБ, – можуть призвести до дестабілізації громадської злагоди і політичної ситуації в республіці". "Таким чином журналіст порушив закон про правове становище іноземних громадян і вчинив дії, що суперечать інтересам державної безпеки", – зазначили в КДБ.

Подоляк в'їхати до Білорусі більше не зможе. Йому відмовлено у в'їзді впродовж п'яти років, про що в його паспорті зроблено відповідну позначку.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування