Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українське питання в контексті європейських виборів

Понеділок, 7 червня 2004, 12:48
За тиждень перед першими в історії Польщі виборами до Європейського парламенту (відбудуться 13 червня) "Gazeta Wyborcza" опублікувала матеріали власного опитування проведеного серед 14 комітетів-учасників європерегонів, котрі лідирують в рейтингу симпатій виборців.

У третьому з-поміж восьми "важливих для Польщі та Європи" питань, після тих, де йдеться про майбутню європейську конституцію та стосунки ЄС із США, "Gazeta Wyborcza" запитує про європейські перспективи України.

"Україна – це бідна країна, і Європейський союз мусів би багато їй доплачувати, та вона – важливий партнер Польщі, традиційна противага щодо Росії. Чи повинні ми старатися, аби Україна ввійшла в Євросоюз?" – відповідаючи на це запитання впливової газети, вісім партій, котрі представляють увесь спектр польського політикуму й мають найбільші шанси здобути місця в Європейському парламенті, дали ствердну відповідь.

Польська партія влади – Cоюз Лівих Демократів (SLD) – уже традиційно наголошує на тому, що в ЄС буде речником європейської інтеграції України, здійснюватиме заходи спрямовані на якнайшвидше надання Україні виразної європейської перспективи, аж до членства.

"Однозначно так", - відповідає Польська Соціал-Демократія (Socjaldemokracja Polska), партія, утворена після недавнього розколу SLD, але тут же підкреслює, що членство України в ЄС - віддалена перспектива.

Соціал-демократи в Європейському парламенті заохочуватимуть уряди та парламенти держав-членів, а також євросоюзні інституції надавати Україні технічну допомогу, необхідну для побудови демократії.

Опозиційна до SLD Громадянська Платформа (PO), рівень популярності якої останніми місяцями стрімко зріс і вона лідирує у списку партій-кандидатів до Європарламенту, переконана, що Польща повинна залишатися адвокатом спеціальних стосунків із Україною, котрі є противагою до Росії.

"У наших інтересах, - вважають платформівці, - прирівняння східного напрямку зовнішньої політики ЄС до напрямку південного, який популяризується середземноморськими державами".

Право і Справедливість (PiS), інший помітний гравець у таборі опозиції, переконана, що учасником східного вектора ЄС повинна бути передусім Україна. З цією метою депутати партії в європарламенті виступатимуть за створення Фонду добросусідства, котрий підтримуватиме суспільні, наукові та освітні ініціативи в Україні та Білорусі.

"Самооборона" (Samoobrona), котра завдяки популістичній харизмі свого лідера Анджея Лєппера піднялася на другу позицію в списку найімовірніших переможців у європейських виборах (дані Центру досліджень громадської думки-OBOP), "бачить вигоду, яка виникала б із розширення Євросоюзу в Україну", та підкреслює, що "рішення про вступ України в ЄС – суверенне рішення українського народу".

"Україна буде нашим природним союзником в Євросоюзі", - вважають у Лізі польських сімей (LPR) - консервативній партії, яка репрезентує праві католицькі кола.

"З цією метою потрібно популяризувати її вступ до Євросоюзу, що за теперішніх обставин є реальним. Україна має подібний до польського досвід стосунків із Росією, і це нас зближує. Та не тільки ставлення до Росії пов’язує дві країни. Мусимо дбати про розширення Євросоюзу в бік України, бо в ЄС можемо створити впливову силу в економіці й культурі. Традиційно життєві інтереси в Україні мають Німеччина й Росія, та найкращий партнер – наша країна, не слід про це забувати".

"Україна належить до нашої історичної сім’ї – співтворила давню Річ посполиту", – зауважує, зокрема, в своїй відповіді ліберальна Унія Свободи (UW).

"Нас розділили війни, ідеології та кривди, нерідко взаємні... Візія України в ЄС вимагає підтримки Польщі. Це наше завдання – з точки зору історії, геополітики, економіки. Це одне із найважливіших завдань нашої європейської політики".

"Входження України в ЄС – довготривалий процес, - вважає Польська селянська партія (PSL), - але потрібно дати їй цей шанс. Якщо цього не зробимо, Україна без сумніву обере своєю майбутністю партнерство з Росією".

Повний текст опитування читайте тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...