Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчук хоче допрацювати до 2005 і обіцяє, що НАТО не звертатиме уваги на бруд

Четвер, 9 вересня 2004, 12:34
Незалежно від того, чи брудними будуть вибори президента України, рівень співпраці з НАТО покращиться.

Так сказав міністр оборони Євген Марчук, відповідаючи на питання Бі-Бі-Сі про слова президента Леоніда Кучми, що в Україні будуть "найбрудніші вибори".

"Я переконаний, що незалежно від результатів, рівень співпраці з НАТО буде активізований. Це стратегічний напрямок, і він не зміниться вже радикально", - пояснив Марчук.

"В Україні все більше й більше з кожним днем стає прихильників євроатлантичної інтеграції", - сказав він.

Міністр не відповів на запитання про особисті симпатії щодо кандидатів у президенти: "Я сам брав участь у 1999 році у президентських виборах. Зараз для мене багато цікавого - технології, доктрини, президентські програми і таке інше. Тому я про симпатії не буду тут говорити".

Марчук висловив сумнів щодо можливості використати військових для дисциплінованого голосування за провладного кандидата.

"Зараз це практично неможливо, тому що ми вже суттєво скоротили... В цьому році ми зменшили на 14 тисяч одиниць призов військовослужбовців строкової служби. І останнє - треба вже знати сучасних молодих офіцерів у питаннях політичного характеру".

"Це вже не зовсім те, що було в радянські часи. І навіть під час попередніх виборів, в 1999 році, - далеко, дуже далеко не всі військові закриті округи проголосували однозначно, - зауважив Марчук.

Кажучи про перспективи залишитися на посаді міністра оборони в новому уряді, Марчук зізнався, що "зацікавлений у тому, щоб довести хоча б до 2005 року те, що напрацьовано".

"Я взяв на себе таку місію - робити непопулярні речі", - сказав він. Разом з тим можливу втрату посади Марчук не розцінює як "трагедію".

Щодо вилучення згадки про вступ до НАТО із воєнної доктрини України, то, на думку міністра, "зміна в доктрині не змінила стратегічний напрям". "Вона зняла тільки ту частину, яка говорила про конкретні терміни приєднання України до НАТО".

За його словами, рішення вилучити ці слова з воєнної доктрини було прийняте, "щоб не виглядати смішними", після того, як на саміті НАТО в Стамбулі не був даний сигнал щодо терміну можливого приєднання України до альянсу.

Марчук підкреслив, що "треба дивитися весь указ президента України", яким ці зміни були внесені. "Там залишається стратегічна мета - вступ України до НАТО", - додав він.

Тим часом, як повідомляє радіо "Свобода", виступаючи 8-го вересня у Міжнародному інституті стратегічних досліджень у Лондоні, Марчук назвав вступ до НАТО головним завданням зовнішньої політики України і закликав НАТО пожвавити діалог про вступ України в цю організацію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...