Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Від Ющенка чекають змін. Але в Києві - одних, а в Донецьку - інших

Понеділок, 15 листопада 2004, 16:15
У Києві позитивні очікування пов'язують із приходом до влади Віктора Ющенка, негативні з перемогою Віктора Януковича.

Такі дані фокус-груп, проведених соціологічною службою Українського центру політичних й економічних досліджень ім. Разумкова 17-18 жовтня в Києві, Львові й Донецьку.

Згідно із цими даними, щодо змін у країні після виборів у київській фокус-групі більшість членів виразили думку, що такі зміни відбудуться, при цьому позитивні очікування пов'язували з Віктором Ющенком, а негативні - з Віктором Януковичем.

У донецькій фокус-групі прогнозували зміни у випадку перемоги Ющенка й ставилися до них переважно негативно, тоді як з Януковичем пов'язували збереження нинішньої ситуації.

У львівської фокус-групи думки про те, відбудуться зміни після виборів, розділилися, але позитивні очікування пов'язувалися з Ющенком, негативні - з Януковичем.

Згідно даним опитування, українські громадяни досить поверхово знають виборче законодавство й процедури. Основне джерело даних про виборче законодавство для громадян - засоби масової інформації.

Знання про виборчу процедуру беруться з досвіду попередніх виборів (при цьому, наприклад, деякі учасники фокус-груп у Донецьку навіть не знали, як правильно заповнювати виборчий бюлетень), відзначають соціологи.

Серед основних прав виборців були названі право таємного голосування й свободи волевиявлення. У Києві й Львові більшість членів фокус-груп вважали, що право таємного голосування буде дотримано, у Донецьку більшість висловили сумніви в цьому.

Робота дільничних виборчих комісій була оцінена переважно нейтрально (у Львові - як нульова, крім того, члени львівської фокус-групи відзначили неготовність до роботи багатьох виборчих комісій, недосвідченість багатьох її членів і те, що списки виборців ще не перевірені).

У всіх фокус-групах визнали, що влада підтримує одного кандидата. У Києві й Львові до цього поставилися однозначно негативно, у Донецьку - швидше нейтрально, як до того, що неможливо уникнути.

У всіх фокус-групах визнали можливість порушень під час виборів і фальсифікацій їхніх результатів, особливо на стадії підрахунку голосів, але майже ніхто не зміг сказати, як цього уникнути.

У Львові висловлювалась думка, що ефективно запобігати фальсифікації виборів заважають недоліки законодавства. У Донецьку й Львові відзначили, що особливо легко порушувати права виборців на закритих виборчих дільницях, у Львові з цього приводу висловили думку про необхідність внесення в закон відповідних виправлень.

Щодо того, як поводитися у випадку тиску з вимогою проголосувати за того або іншого кандидата, у Києві думки розділилися, у Донецьку висловили переконання, що такого тиску не буде, оскільки немає сенсу тиснути на окрему людину. У Львові заявили про готовність протистояти такому тиску.

Щодо демократичності виборів у Києві й Донецьку думки розділилися, у Львові ж більшість членів фокус-групи вважали, що вони будуть недемократичними й "брудними".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...