Ключовим політикам Європи не сподобалися вибори в Україні

Середа, 3 листопада 2004, 10:23
Проведення виборів президента в Україні не відповідало багатьом європейським стандартам демократії, заявив верховний представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав'єр Солана.

Як передає радіо "Німецька хвиля", Солана занепокоєний попередньою інформацією від ОБСЄ з такими критичними оцінками.

Він заявив, що українська влада має нині можливість відреагувати на занепокоєння ОБСЄ до другого туру виборів 21 листопада.

Вельми важливим, за словами Солани, є надання кандидатам рівного доступу до мас-медіа і рівних умов проведення виборчої кампанії.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки нагадав, що президентські вибори є важливим тестом демократії в Україні.

За його словами, він дуже задоволений високою явкою виборців. На думку Солани, це свідчить про важливість цих виборів для всіх, хто до них залучений.

Раніше із заявою щодо України виступив Євросоюз, де висловлюється жаль, що вибори не відповідали значній кількості європейських стандартів, і що кандидати на мали рівних умов для передвиборчої кампанії.

Крім того, і уряд Німеччини критично оцінює президентські вибори в Україні.

Міністр закордонних справ ФРН Йошка Фішер у вівторок звернув увагу на значні недоліки виборчого процесу.

Фішер висловив стурбованість повідомленнями спостерігачів ОБСЄ, які під час передвиборчого процесу і в день виборів зафіксували "недотримання основних стандартів вільних, чесних і демократичних виборів".

Фішер назвав фальсифікацію народного волевиявлення неприпустимою. "Воля більшості має бути втілена без спотворень", - заявив він.

За словами Фішера, Німеччина разом із європейськими і трансатлантичними партнерами буде уважно спостерігати за розвитком подій до голосування 21 листопада.

"Вирішальне значення має те, аби другий тур виборів відбувся за демократичними правилами", - наголосив голова зовнішньополітичного відомства Німеччини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування