Правозахисники "в шоці" від рівня "прослушки" в Україні

Четвер, 4 листопада 2004, 09:58
Правозахисні організації стурбовані переслідуванням українців за політичні погляди в перебігу виборчої кампанії.

Про це сказав в інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі виконавчий директор Української Гельсінської Спілки з прав людини Володимир Яворський.

Він нагадав, що перед виборами спілка поширила заяву, де висловила занепокоєння значним порушенням політичних прав і свобод громадян. Зокрема, мова йшла про переслідування за політичними поглядами, що виявлялося у тиску правоохоронних органів, арештах, стеженні за людьми.

Крім того, Яворський відзначив тиск на студентів з боку адміністрації вузів - аж до звільнення чи застосування інших санкцій, наприклад, виселення з гуртожитків, та примус людей приходити на мітинги на підтримку одного із кандидатів.

Він також розповів про масове переслідування та політичне забарвлення справ проти активістів "Пори".

"Наприклад, у Харкові і у Львові обшукували цілі гуртожитки. Кожну кімнату обшукували, під приводом виявлення наркотиків і вибухівки. Причому це часто робилося без санкції суду. Кількість людей, яких підозрювали, важко порахувати, бо у гуртожитку може проживати до тисячі осіб, таких гуртожитків ми маємо вже кілька десятків", - розповів Яворський.

"Одного з активістів "Пори" у Києві, наприклад, звинувачують у крадіжці мобільного телефона. У Чернігові – звинувачення у тероризмі і у використанні фальшивих грошей. Очевидно, що про тероризм мова йти не може. Бо кожна людина, котра знайома з тим, що таке тероризм і яка його мета функціонування у світі, розуміє, що тут тероризму немає", - зазначив він.

Яворський наголосив, що всі суди, які розглядали такі справи стали на бік правозахисників і "терористів".

Він також вказав на безпрецедентний рівень прослуховування в Україні.

"Нам відомо, що лише за минулий рік у найменшій області – Чернівецькій - апеляційний суд дав 823 дозволи на зняття інформації з каналів зв'язку, тобто, на прослуховувння і зчитування електронної пошти. У США за рік, за умов боротьби з тероризмом, таких дозволів 1380", - розповів правозахисник.

"Як на мене, це є настільки неспівмірні цифри, які свідчать про те, що використання правоохоронних органів у політичних цілях в Україні – очевидне", - наголосив Яворський.

За його словами, за неофіційними даними, які ми одержали у Верховному суді, у 2002 році було надано офіційно 40 тисяч таких дозволів. Кожна людина, яку прослуховують, може перебувати у контакті із 100-120 людьми.

"Тобто, підрахунки показують, що офіційно в Україні прослуховують розмови кількох мільйонів людей", - зазначив Яворський.

Коментуючи перебіг виборів, зокрема вибори на закритих дільницях Яворський наголосив, що вперше практично на усі дільниці у місцях ув'язнення були допущені міжнародні спостерігачі і спостерігачі від кандидатів у президенти.

"Виняток становила лише Луганська область. І саме у цій області є протокол з дільниці, за яким 2139 ув'язнених, тобто 100%, проголосували за одного кандидата – кандидата від влади. І загалом, на усіх дільницях, що були у в'язницях, із значним відривом переміг Віктор Янукович", - зазначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування