Голова Європарламенту бачить Україну в ЄС

Четвер, 4 листопада 2004, 15:37
Голова Європейського парламенту Йозеф Борель у виступі перед Сеймом Республіки Польща висловив своє бачення майбутнього спільної Європи.

Він підкреслив, що Євросоюз зараз вступає в нову фазу. Він нагадав у цьому контексті, що спільнота розширилася з 15-ти до 25 країн, а незабаром їх буде 27, а "отже, прийшли ми від спільних інтересів до єдиної політики".

В цій ситуації, на думку Бореля, країни ЄС мусять звертати свій погляд до сходу та вірогідних нових членів – України та Білорусі.

"Україна та Білорусь є частиною цього простору, щодо них ми будемо зобов"язані прийняти рішення. Чи вони стануть частиною Євросоюзу, чи залишаться під російським впливом", цитує слова глави Європарламенту "Газета Виборча".

Також Борель підкреслив, що Польща має в цьому питанні дуже істотний голос і може бути мостом між ЄС і цими країнами з огляду на її контакти та знання проблем цих територій.

Борель підкреслив, що не можна говорити про "нову" та "стару" Європу, бо ці терміни вигадані для того, щоб підкреслити поділ на нашому континенті. "Ми знову стали єдиною Європою, яка повернулася до спільної історії, перерваної в момент, коли половина Європи була захоплена комунізмом", сказав Борель.

Також під час виступу у Сеймі РП Борель подякував польським політикам за їх зусилля на користь розвитку демократії і майбутнього ЄС.

Як відомо, головою Європарламенту 57-ми річний іспанський соціаліст Хосе Борель став у липні ц.р., набравши 388 голосів у першому голосуванні. Він виграв у кандидата від Польщі Броніслава Геремка та французького комуніста Франціса Вуртца, за яких проголосували 208 і 51 євродепутат, відповідно.

Борель був спільним кандидатом двох найбільших політичних угруповань Європейського парламенту - Європейської народної партії та соціалістів, які об´єднують християнські та консервативні партії.

Нинішній візит Бореля у Польщу є першим після його обрання на посаду.

Проєвропа

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування