Діаспора і Канада просить Януковича не використовувати адмінресурс

Четвер, 4 листопада 2004, 20:18
Міжнародні спостерігачі вважають, що перший тур виборів президента України не відповідав демократичним стандартам і закликають усунути недоліки до другого туру виборів.

Про це йдеться у заяві Світового Конґресу Українців, Українського Конґресового Комітету Америки та Конгресу Українців Канади про перший тур виборів президента України 31 жовтня.

В заяві відзначається, що у сам день виборів на більш ніж 350 дільницях, відвіданих спостерігачами, "надмірних порушень виборчого законодавства не було, хоча деякі порушення будуть зафіксовані у нашому остаточному звіті".

Водночас, наголошують вони, під час підготовки до виборів на багатьох дільницях списки виборців не були відповідно підготовлені й уточнені, це спричинило напруженість, і чимало виборців не змогли проголосувати.

Це, на думку спостерігачів, є одним з головних недоліків виборчого процесу.

"Також зауважено втручання органів державної влади на підтримку одного кандидата, а саме теперішнього прем’єр-міністра України Віктора Януковича", - говориться в заяві.

Також спостерігачі відзначили упередженість державних ЗМІ, які не показували усіх кандидатів однозначно, перешкоджання проведенню передвиборчої агітації, втручання іноземних державних чиновників у передвиборчий процес.

"Тому ми робимо висновок, що перший тур виборів не відповідав демократичним стандартам", - наголошують спостерігачі діаспорних організацій.

Спостерігачі закликали владу до другого туру усунути ті недоліки, які були зауважені 31 жовтня.

Водночас уряд Канади закликав українську владу усунути порушення норм демократії перед очікуваним другим туром виборів президента.

Про це сказано в заяві делегації Канади на постійній раді Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

"Обов'язок української влади - забезпечити своєчасне вирішення серйозних проблем, з якими стикнулися при проведенні першого туру голосування (31 жовтня), до другого туру 21 листопада", - сказано в заяві.

Канада стурбована попередніми даними Бюро ОБСЄ з демократичних інституцій і прав людини про значні недоліки як у передвиборній кампанії, так і в день голосування.

Особливо Канада відзначає численні помилки в списках виборців, які багатьом не дали можливості проголосувати.

Канада також закликає Україну забезпечити повну прозорість результатів голосування в очікуваному другому турі виборів 21 листопада.

Українська правда, Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News