Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Криза жанру у штабі Януковича

П'ятниця, 5 листопада 2004, 14:29
Ранком 1 листопада, штаби почали усвідомлювати, що жоден із кандидатів не переміг у першому турі, і що офіційні результати в обох будуть досить рівними. Така ситуація змушує обох кандидатів думати про резерви у 10 %.

Особливо гостро це питання стоїть для Януковича: навіть після шаленого вливання грошей, хвилі піару на телебаченні, підтримки Росії та дивного підрахунку голосів, рейтинг прем'єра вийшов однаковим з рейтингом Ющенка.

І резерви шукати складно. На що ж робити ставку у другому турі? Збільшення списків виборців грає проти Януковича, дебати на телебаченні швидше теж. Очікування зміни влади може вдарити по контрольованості амінресурсу.

Схоже грати вирішили тими ж картами: ще грошей всім та ще більше кроків у бік Росії. Однак, у Тигіпка, напевно, здали нерви, і він наговорив велику купу дурниць.

По-перше, керівник штабу Януковича заявив, що ще до 21 листопада будуть прийняті відповідні документи на рівні України та Росії для того, щоб встановити подвійне громадянство.

Однак він забув заглянути у Конституцію України, де чітко записано у статті 4: "В Україні існує єдине громадянство". Жодних винятків з цього правила не передбачено, а отже, для реалізації обіцянок потрібно вносити зміни до Конституції.

Протягом трьох тижнів Конституцію змінити неможливо: конституційний закон має проходити експертизу Конституційного суду, а також прийматися на двох сесіях парламенту.

Більше того, положення про громадянство знаходиться у "захищеній" частині Основного закону, зміни до якої повинні бути не тільки схвалені двома третинами народних депутатів, але й затверджені на всенародному референдумі.

Невже Тігіпко про це не знав?

Друга обіцянка Тигіпка стосується російської мови. Змінити її статус на офіційний теж можна лише через зміни до Конституції: процедура така ж як і щодо громадянства, оскільки стаття щодо мов теж захищена.

Про це Тігіпко, напевно, знав, тому уточнив, що зараз планується внесення законопроекту про принципи російської мови, що, зокрема, передбачає можливість навчання дітей у школі російською мовою, викладання у ВНЗ російською мовою, а також можливість громадян спілкуватися із владою російською мовою.

І знову повний провал, такий закон вже діє в Україні аж 15 років! У штабі, очевидно, ніхто навіть не потрудився відкрити досі чинний Закон УРСР "Про мови" 1989 року. А дарма: всі речі, які пропонує Тігіпко там вже є: і право звертатися до органів влади російською мовою і право на освіту російською як в школах, так і в вищих навчальних закладах.

Зокрема в законі зазначено що "громадянин вправі звертатися до державних органів ... українською чи іншою мовою їх роботи, російською мовою або мовою, прийнятою для сторін.

Відмова службової особи прийняти і розглянути звернення громадянина з посиланням на незнання мови його звернення тягне за собою відповідальність за чинним законодавством" (5 стаття).

Щодо навчання можна навести такі цитати: "Вільний вибір мови навчання є невід'ємним правом громадян" ( 25 стаття), "у місцях компактного проживання громадян інших національностей можуть створюватись загальноосвітні школи, навчальна і виховна робота в яких ведеться їхньою національною або іншою мовою" (27 стаття), "навчальна і виховна робота в професійно-технічних училищах, середніх спеціальних і вищих навчальних закладах ведеться українською мовою, а у випадках, передбачених частинами другою і третьою статті 3 цього Закону, поряд з українською - і національною мовою більшості населення...

В цих навчальних закладах можуть створюватись групи і з російською мовою навчання для громадян Української РСР, які поряд з українською і російською мовами вивчали в загальноосвітніх школах і національну мову.., а також у випадках, визначених відповідними органами державного управління.

Цими ж органами визначаються й навчальні заклади з російською мовою навчання" (стаття 28 Закону).

Отже, з законодавством про мову все в порядку. Воно достатньо сильно захищає права як російськомовного населення, так само й інших меншин. Головне це виконання урядом цього закону.

Чому ж штаб Януковича зробив такі заяви? Це можна пояснити низькою правовою грамотністю головного банкіра, який зробив заяву, не порадившись з юристами.

Однак, можуть бути й інші пояснення: заяви перед виборами це лише політична гра на настроях виборців. Кого цікавить, що обіцянки виконати юридично не можливо!

Головне - їх зробити, прокрутити по всіх каналах, а потім звинуватити опозицію, а в тому що вона завалили прогресивні ідеї Януковича.

Тарас Бескидник, магістр права

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування