Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нового президента можуть позбавити повноважень за два дні до виборів

П'ятниця, 5 листопада 2004, 18:14
Постпред президента у Верховній Раді Олександр Задорожній заявляє, що фракції колишньої більшості не дадуть зірвати проведення політреформи, і мають намір вимагати чітких гарантій її проведення.

Про це він заявив в інтерв'ю журналістам, коментуючи п'ятничне засідання погоджувальної ради фракцій у спікера Володимира Литвина.

За словами Задорожнього, на ранковому засіданні ради щодо голосування по законопроекту про внесення змін у Конституцію №4180 "ситуація змінилася" - у підтримку висловилися усі фракції екс-більшості, а також СПУ і КПУ.

Таким чином, відзначив він, з урахуванням позафракційних депутатів законопроект може підтримати близько 300 парламентаріїв.

Разом з тим, за словами Задорожнього, фракція НДП-ПППУ готова підтримати законопроект без змін, а фракція Народної аграрної партії готова голосувати за нього зі змінами.

Зокрема, відзначив він, аграрії вимагають виключення з законопроекту положення про можливості позбавлення парламентаря мандата у випадку переходу або виходу з фракції партії, за списками якої він був обраний до парламенту.

Крім того, вони виступають проти можливості поєднання посад в уряді й у виконавчій владі, а також мають свою думку щодо моменту введення законопроекту в дію.

На таких же позиціях, за словами постпреда, перебувають і представники депутатської групи "Центр".

За його словами, "Центр" гарантував 16 голосів на підтримку законопроекту, але після врахування пропозицій групи.

Як підкреслив Задорожній, у такій ситуації прийняти рішення про обговорення законопроекту в залі значить "зіштовхнутися з неприємностями".

Він повідомив, що в понеділок, 8 листопада буде зібране ще одне засідання погоджувальної ради, щоб "звірити позиції" по цьому питанню.

Як відзначив Задорожній, якщо буде заявлено про наявні 300 голоси в підтримку законопроекту, то 9 листопада, коли в парламенті буде проходити день уряду, у випадку згоди депутатів можна буде або обговорити законопроект про внесення змін по суті, або обговорити постанова про процедуру його розгляду.

"Ми чекаємо понеділка, звіряємо кількість депутатів, які або змінили свою позицію, або підтверджують свою позицію, і потім будемо приймати рішення", - сказав Задорожній.

Він також нагадав, що до другого туру виборів президента в парламенті повинен відбутися ще один пленарний тиждень, з 16 по 19 листопада, коли можна буде присвятити цілий день обговоренню даного законопроекту. (Як відомо, вибори президента відбудуться 21 листопада.)

За словами Задорожнього, на сьогоднішній день у фракції Компартії всього 1 депутат виступає проти підтримки цього законопроекту, у фракції НДП і ПППУ 12 депутатів - "за", і 3 ще не заявили чітко про свою позицію.

"Ми нікого умовляти не будемо, ми чітко заявили свою позицію. Ми - за внесення змін у Конституції України", - підкреслив він, додавши: "Ми готові голосувати, і не ми не допустимо, щоб голосування було зірвано".

"Ми будемо вимагати гарантій і чітких політичних заяв. Якщо ці політичні заяви, політичні гарантії переконають нас у тому, що 300 голосів є, ми будемо обговорювати. Якщо 300 голосів немає, ми не дамо зірвати політичну реформу", - підкреслив постпред президента.

Інтерфакс-Україна



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування