Влада сфальсифікувала 10% "мертвими душами"?

Неділя, 7 листопада 2004, 22:54
Експерти у виборчому правi оцінюють фальсифiкацiї зi списками через померлих чи "мертвих душ" у 10%, заявив довiрена особа Ющенка в загальнодержавному виборчому окрузi Микола Катеринчук.

За його словаим, багато виборцiв дуже обуренi масштабами фальсифiкацiй 31 жовтня, тому сьогоднi вони готовi самi слiдкувати за дотриманням закону та допомагати працювати у виборчих комiсiях, щоб не дати вкрасти iхнi голоси.

Зокрема, мали мiсце фальсифiкацiї, пов'язанi з виправленням вiдомостей про людину та внесенням ii до додаткового списку.

При цьому з основного списку виборця не виключали, i його двiйник "голосував".

"Проблема полягає в тому, що в рекомендацiях ЦВК не сказано жодного слова про те, що саме пишеться у графi виборця, у вiдомостях про якого виправляється помилка за його скаргою. Тому багато членiв комiсiй не знали, не розумiли або за чиєюсь вказiвкою не хотiли розумiти, що щось-таки треба писати навпроти прiзвища людини, коли її вносять до додаткового списку, виправляючи помилку", - прокоментував вiн.

На думку Миколи Катеринчука, "вiдсутнiсть чiтких роз'яснень щодо виправлень у списках виборцiв свiдчить про заздалегiдь сплановану фальсифiкацiю", повідомляє прес-служба штабу Ющенка.}

Проте, деякi територiальнi комiсii взяли на себе вiдповiдальнiсть i давали рекомендацii писати в графi, де зазвичай виборець розписуiться в отриманнi виборчого бюлетеня, "виключений" або "внесений до додаткового списку".

Такi фальсифiкацiї, за його словами, вiдбувалися здебiльшого у схiдних областях України, зокрема на Донеччинi вiдомi випадки, коли через помилки дописували списки у день виборiв цiлими сотнями - по 400 - 600 осiб.

На захiднiй Украiнi багато виборцiв взагалi не були внесенi до спискiв та не могли оскаржити це внаслiдок складноi процедури оскарження або через величезнi черги у судах.

Отже, виборець має слiдкувати за тим, щоб навпроти його прiзвища в основному списку у графi для пiдпису виборця було написано, що вiн "голосує за додатковим списком" або просто "виключений".

Цей запис має бути зроблений членом комiсiї та обов'язково ручкою, а не олiвцем.

"Якщо виборцi знайдуть iмена померлих у списках, хай пам'ятають: якщо вони повiдомлять цю iнформацiю члену комiсiї усно, виникає ризик фальсифiкацiї, тому що ця мертва людина "з'явиться" у день виборiв i "проголосує".

Тому треба письмово, з доказами, подавати скаргу до виборчої комiсiї про виключення цiєї людини зi списку", - сказав вiн.

"Ми закликаємо виборцiв протягом останнього тижня перед 21 листопада ще раз прийти i перевiрити себе у списках та вимагати внесення виправлення шляхом подання письмової скарги", - наголосив Микола Катеринчук.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...