Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Попереду "легка перемога" Ющенка чи "важка перемога" Януковича?

П'ятниця, 3 грудня 2004, 18:42
Представник Януковича в Центвиборчкомі Степан Гавриш відзначає, що подальший розвиток ситуації в Україні після рішення Верховного суду буде залежати від виконання його політиками, а також від дотримання попередніх політичних домовленостей.

"Ми прогнозували подібний варіант рішення, і в суду була надзвичайно складна правова перспектива, оскільки закон не передбачає жодної можливості в судовому порядку скасувати рішення, що проведене складанням протоколу ЦВК на підставі протоколів територіальних виборчих комісій. Закон цього не знає", - підкреслив Гавриш.

"Суд втрутився в цей результат, я думаю, виходячи винятково з політичної ситуації, з політичної кризи в Україні, тобто, фактично виконав функцію політичного інституту", - заявив представник Януковича.

"Мало того, він вийшов також за межі позовних вимог скаржника, оскільки Катеринчук - довірена особа Ющенка - не просив провести повторне голосування, а просив визнати вибори недійсними й визнати у зв'язку із цим переможцем на виборах кандидата, який переміг 31 жовтня", - сказав Гавриш.

Він відзначив, що це може бути темою для юридичної дискусії, однак, "напевно, вона не має вже ніякого значення". "Ми поздоровляємо суд, оскільки поздоровити народ не можемо", - відзначив він.

Подальший розвиток ситуації, за словами Гавриша, залежить від політиків - "наскільки вони послідовно виконають, з одного боку, це рішення, з іншого боку - меморандум при участі міжнародних арбітрів, що одночасно повинна бути проведена політична реформа, і чи буде вона проведена".

"Звичайно, ситуація не буде виглядати спокійною, оскільки Верховний суд переніс, на превеликий жаль, конфлікт другого туру в третій тур, так би мовити", - додав він, маючи на увазі конфлікт між двома основними кандидатами Ющенком і Януковичем, "який, так чи інакше, збережеться", оскільки саме вони будуть суб'єктами виборчого процесу.

Разом з тим Гавриш не зміг відповістити на запитання агентства, чи готовий Янукович до переголосування. "Я не знаю", - сказав він.

Говорячи про подальший розвиток подій, він сказав, що є "кілька варіантів", зокрема, "легка перемога Ющенка" й "важка перемога Януковича".

Відповідно до закону про вибори президента України, якщо Віктор Янукович відмовиться від участі в повторному голосуванні не пізніше ніж за 10 днів до дня голосування, то в бюлетень замість нього буде включене прізвище кандидата, який зайняв третє місце в першому турі - у цьому випадку лідера Соцпартії Олександра Мороза.

У випадку, якщо він зробить це пізніше, для повторного голосування залишається одна кандидатура - Віктора Ющенка, якому необхідно набрати більшість голосів - не менш 50% плюс один голос виборців, що беруть участь у голосуванні.

Інтерфакс-Україна

Читайте також РІШЕННЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування