Вітренко вимагає референдуму про вступ у НАТО. Режим "тю" перешкоджає

Вівторок, 22 лютого 2005, 15:44
Питання про вступ України в НАТО слід винести на референдум.

Про це заявила у вівторок Наталія Вітренко на спільній прес-конференції з Дмитром Корчинським і Тарасом Чорноволом.

Вітренко підкреслила, що у Декларації про державний суверенітет України, ухваленій парламентом 16 липня 1990 року, записано, що "Україна – нейтральна держава", і саме за такий статус держави висловився народ на референдумі 1 грудня 1990 року, підтверджуючи проголошений Декларацією суверенітет.

"Якщо не подобається, значить, потрібно провести референдум, який скасовуватиме результати референдуму 1 грудня 1990 року", - заявила Вітренко, маючи на увазі задекларовану керівництвом української держави мету вступити у НАТО.

За словами Вітренко, логічним завершенням початого ще екс-президентом Леонідом Кучмою "процесу вповзання в НАТО" стане для України "повна втрата державності і втягування у всі структури світового уряду". Серед останніх Вітренко назвала, зокрема, НАТО, СОТ та МВФ.

Присутній на прес-конференції народний депутат Тарас Чорновіл, у свою чергу, зазначив, що у випадку необхідності Україні потрібно буде шукати контакти, швидше, з європейськими структурами безпеки, які зараз створюються, аніж з НАТО.

Крім того, додав він, досі НАТО навіть не розглядало можливості вступу України в цю організацію, тоді як на черзі в Альянс стоять значно менше демократично розвинені Македонія та Албанія.

Чорновіл повідомив також, що подасть заяву про вихід з міжфраційної парламентської групи "Україна-НАТО", членом якої він є.

Лідер партії "Братство" Дмитро Корчинський заявив: "Ми ніколи не погодимося, що Україна вступатиме в будь-які блоки, в яких вона не буде головною". При цьому він додав, що у НАТО Україна буде "в якості бригадної шестьорки".

Вітренко повідомила, що у вівторок "у всіх обласних центрах України, крім Галичини", пройшли антинатовські акції, на яких було спалено НАТОвські прапори. В Києві після мітингу, на якому було ухвалено резолюцію з вимогою не вступати у НАТО, його учасники пішли до секретаріату президента, щоб віддати її. Там до них вийшов перший помічник президента Олександр Третяков.

Вітренко також поскаржилася, що "Укрінформ" та "Інтерфакс" відмовили у приміщенні для проведенні прес-конференції, а в регіонах чинилися перешкоди проведенню акції, і звинуватила в цьому "режим тю", пояснивши, що має на увазі абревіатуру з прізвищ президента і прем'єр-міністра.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування