Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко в очах американської преси став "героєм"

Четвер, 7 квітня 2005, 10:38
Американська преса схвально оцінює візит президента України Віктора Ющенка та називає його символом демократизації у світі, "героєм", хоч деякі охарактеризували його і як "популістського політика".

Наприклад, газета "International Herald Tribune" вважає, що Ющенко здобувся на особливий прийом у Вашингтоні, тому що він є символом демократизації у світі, за яку виступає американський президент Джордж Буш. Оглядачі зауважують, що навіть тверде рішення України про виведення військових з Іраку не зіпсувало радісного настрою.

"Людиною, яка має місію" називає українського президента старший аналітик видання "United Press International" Мартин Шиф. На його думку, Ющенко, якого у Вашингтоні вітали як героя, поділяє з Бушем гаряче бажання поширювати демократичні цінності у світі.

Але обом лідерам: і найстаршої у світі демократії, і тієї, чия прихильність демократичним цінностям зазнала драматичного випробування, - потрібно поспішати, вважає оглядач. Бо Буш увійшов у другий термін свого президентства, а зірки, що такі прихильні для Ющенка вдома та за кордоном, можуть змінитися, зауважує автор коментаря.

Щодо Ющенка, вплив якого, на думку американського аналітика, поширюється далеко за межами його країни і особливо на теренах СНД, включно з Росією, то він рухається швидко і впевнено.

"Для нього, здається, важливо встановити стратегічні факти швидко, а не хвилюватися, хто і що про це подумає. Виглядає, що такий підхід уже забезпечив йому друга та вірного союзника у Вашингтоні", - доходить висновку аналітик видання "United Press International" Мартин Шиф.

Бостонський кореспондент агентства Associated Press цитує слова сенатора Едварда Кеннеді, з якими він вручав Ющенку нагороду "За мужність":

"У критичний момент історії своєї нації він зайняв сильну та мужню позицію стосовно того, що він знав і що було правильним. У триваючій боротьбі за демократію в Україні він ризикував життям і ледве його не втратив".

Разом із тим, американський кореспондент представляє Ющенка як "популістського політика", хоч і не наводить прикладів його "популізму".

Газети Чикаго повідомляють про те, що у цьому місті, одному з центрів української діаспори в Америці та рідному місті дружини українського президента, його прийшли привітати сотні українців.

Хоча не всім вдалося отримати квитки на зустріч з президентом Ющенком, багато його прихильників не розходилися і продовжували скандувати прізвище президента, як на київському Майдані, за моральну підтримку якого Ющенко подякував чикагцям.

Радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування