Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЕКСПЕРТИ ПРОГНОЗУЮТЬ НОВЕ ПАДІННЯ ДОЛАРА

Вівторок, 7 червня 2005, 20:55
Є підстави очікувати чергового "ревальваційного стрибка" курсу гривні, вважають експерти Міжнародного центру перспективних досліджень.

"Певні ознаки вказують на те, що незабаром в Україні може відбутися ще один (другий після квітневого) стрибок курсу... Незважаючи на стабілізацію обмінного курсу гривні і запевнення уряду і НБУ підтримувати його на рівні 5,05 грн./$1, дуже імовірно, що подальше зміцнення гривні відбудеться в червні-липні", - йдеться в прес-релізі центру.

За оцінкою експертів центру, такий прогноз дозволяє зробити оцінка обсягів торгів на Українській міжбанківській валютній біржі, які після квітневого зміцнення гривні істотно не змінилися. Обсяги торгів все ще на 50% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

"Частково це пояснюється певною інерцією економіки і неможливістю докорінно змінити потоки зовнішньої торгівлі. Проте, і фахівці НБУ, і західні експерти впевнені, що реальне зміцнення продовжиться", - відзначається в прес-релізі.

За оцінкою МЦПД, зміцнення Нацбанком України курсу гривні наприкінці квітня 2005 року зумовлене об'єктивними ринковими законами.

Зокрема, передумовами ревальвації стали інфляційні процеси, які серед іншого, викликані великими валютними прибутками українського експорту і загальною світовою тенденцією до послаблення долара США, до якого тривалий час була прив'язана гривня.

"Протягом останніх чотирьох років в Україні спостерігається профіцит зовнішньої торгівлі, тобто в країну надходить менша кількість товарів і послуг, ніж вивозиться. У 2004 році профіцит зовнішньої торгівлі досяг $3,676 млрд.(5,6% ВВП).

Профіцит поточного рахунку був ще більший - $6,838 млрд. (10,5% ВВП). Це означає, що десята частина вироблених в економіці благ не була спожита, а обміняна на валюту", - відзначається в прес-релізі Центру.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування