Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Виступаючи на Майдані, Ющенко порушив власні обіцянки?

Середа, 24 серпня 2005, 16:57

Голова Верховної Ради Володимир Литвин прогнозує гостру дискусію в питанні про збільшення прохідного бар'єра для партій на парламентських виборах.

Як повідомлялося, у своєму виступі з нагоди Дня незалежності президент Віктор Ющенко висловився за необхідність підвищення прохідного бар'єра.

Відповідаючи в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" на питання, чи є шанс що прохідний бар'єр буде підвищений перед парламентськими виборами 2006 року, Литвин сказав: "Раз президент сказав - очевидно, є".

"Для цього необхідно компроміси шукати в парламенті, проводити дискусії. Хоча я можу прогнозувати, що надзвичайно гострими з цього приводу можуть бути дискусії. Уже зараз можна сказати, які фракції не будуть підтримувати", - сказав спікер.

У той же час член фракції Соцпартії Йосип Вінський в інтерв'ю агентству заявив, що фракція не буде підтримувати підвищення прохідного бар'єра, якщо така ініціатива буде внесена у Верховну Раду.

Вінський підкреслив, що прийняття нового закону про вибори народних депутатів - "це був компроміс Верховної Ради". "Завдяки цьому Віктор Андрійович став президентом", - підкреслив депутат.

25 березня минулого року Верховна Рада прийняла закон про вибори народних депутатів на пропорційній основі, що знижує прохідний бар'єр для партій і блоків до 3%.

"Ставити так питання - це не зовсім коректно. Раз була політична домовленість, вона повинна бути витримана", - підкреслив депутат.

Фракція "Регіони України" також не буде підтримувати пропозицію про зміну прохідного бар'єра, сказав агентству член фракції Тарас Чорновіл.

Депутат нагадав, що коли вносилися зміни в закон про вибори народних депутатів, була досягнута "чітка політична домовленість між політичними силами", про те, що не будуть вноситися зміни в положення закону, що стосується прохідного бар'єра для політичних партій.

За словами Чорновола, було своєрідне табу на дві позиції цього закону - прохідний бар'єр і виборчу систему. Крім того, за його словами, Ющенко заявив, що після цього не можуть вноситися які-небудь зміни до закону.

Разом з тим, лідер Компартії Петро Симоненко вбачає в пропозиції президента бажання вивести з політичної боротьби комуністів.

"Очевидно, це йде підготовка до виборчої кампанії 2006 року в контексті боротьби з комуністами", - сказав Симоненко в інтерв'ю агентству.

За його словами, такі заяви свідчать про "знищення багатопартійності і перехід на двопартійну систему". Це, вважає він, спроба створити "модель гойдалки".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...