Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна не ображається на росіян, які будують газопровід, бо він невигідний?

Вівторок, 13 вересня 2005, 14:58

Україна не матиме негативних наслідків від газопроводу в обхід української території, який збираються будувати Роcія та Німеччина.

Таку думку в інтерв'ю Радіо "Свобода" висловив посол України при Європейському Союзі Роман Шпек.

Як відомо, минулого четверга в Берліні німецькі та російські компанії домовилися збудувати новий трубопровід по дну Балтійського моря. Він оминатиме Україну, Польщу і Білорусь.

"Я не думаю, що можуть бути будь-які негативні наслідки для України. По-перше, Україна впродовж останніх 10 років чесно виконує і добросовісно всі транзитні зобов’язання", - сказав Шпек.

За його словами, потужність України по транзиту газу в Центральну та Західну Європу використовуються не повністю. "На сьогоднішній день в середньому Україна прокачує через свою територію до країн Центральної та Західної Європи 116-118 мільярдів кубометрів газу", - сказав він.

Водночас Шпек зазначив, що Україна могла б прокачувати через свою територію "без всяких утруднень" 140 млрд. кубометрів.

"Отже, ту кількість, на яку розрахована перша черга трубопроводу по дну Балтійського моря, 20 млрд. кубометрів, яка буде коштувати в перший етап понад 6 млрд. євро, можна без таких фінансових вкладень транспортувати через територію України", - сказав він, додавши, що "Україна є і буде в майбутньому важливою транзитною державою, і так вважають в Європі".

Він також повідомив, що найближчим часом буде погоджений меморандум щодо поглибленого співробітництва між Україною та ЄС в галузі енергетики, нафти, газопостачання, електропостачання, ядерної безпеки, вугільної промисловості.

Шпек вважає, що будівництво трубопроводу в обхід України не є вигідним для Росії.

"Чи варто вкладати додатково 6 мільярдів інвестицій, якщо ті ж самі обсяги газу можуть бути забезпечені через територію України та інших країн Центральної та Східної Європи?", - запитав він.

"Я не бачу великого економічного розрахунку, я не бачу великого економічного ефекту від реалізації такого трубопроводу", - додав посол.

За його словами, Україна є добросовісною країною-транзитером, про що "ви можете почути не тільки з уст представників української держави, а також і в Європейській комісії".

На думку Шпека, для української сторони, як країни, яка розбудовує тісні стосунки з ЄС, важливо зараз "зосередити свою енергію та активність на реалізації нового плану дій чи нового меморандуму щодо поглибленого співробітництва в галузі енергетики".

"Україна є одним із стратегічних партнерів у розвитку співробітництва в галузі енергетики, всіх видів енергетики, транзиту з ЄС", - сказав він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування