Семенюк буде з правками Ющенка

Четвер, 3 листопада 2005, 16:45

Верховна Рада ухвалила закон, що визначає правові засади діяльності Фонду державного майна, з деякими поправками президента.

За законопроект "Про Фонд державного майна України" проголосував 241 депутат при необхідних 226, повідомляють "Українські новини".

Як відомо, 8 вересня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект "Про Фонд державного майна України".

Закон встановлював функції, повноваження ФДМУ й порядок їх здійснення, а також структуру ФДМУ і його керівництва.

Зараз діяльність ФДМУ регулюється Конституцією, постановою Ради "Про тимчасове положення про Фонд державного майна України" і указом президента "Про систему центральних органів виконавчої влади".

Закон визнавав недійсною постанову Верховної Ради "Про тимчасове положення про Фонд державного майна України".

6 жовтня президент Віктор Ющенко ветував цей закон.

Зокрема він не погоджувався з тим, що закон передбачає підзвітність і підконтрольність ФДМУ Верховній Раді і його підпорядкування Кабінету Міністрів тільки з питань управління об'єктами державної власності.

На думку президента, визначення ФДМУ підконтрольним Раді суперечить Конституції, відповідно до якої повноваження Ради стосовно ФДМУ зводяться до надання згоди на призначення й звільнення голови Фонду.

Президент також вважає таким, що не відповідає Конституції, визначення ФДМУ підпорядкованим Кабміну тільки з питань управління об'єктами держвласності, оскільки це означає відсутність підпорядкування Фонду з інших питань (приватизації, реалізації державної економічної політики, оренди, концесії держмайна).

Закон також установлював порядок фінансування матеріально-технічного забезпечення Фонду за рахунок коштів загального фонду державного бюджету й коштів спеціального фонду держбюджету, які надходять від приватизації й оренди держмайна.

На думку президента, ці положення закону також не відповідають Конституції, відповідно до якої винятково законом про держбюджет визначаються будь-які видатки держави, розмір і цільове направлення видатків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування