Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна поскаржиться на Росію всьому світу через м'ясо-молочну війну

Понеділок, 30 січня 2006, 13:48

Україна звернулася до Міжнародного епізоотичного бюро і має намір звернутися до Світової організації торгівлі з проханням сприяти у вирішенні питання поставок української продукції тваринництва в Російську Федерацію.

Про це повідомив міністр аграрної політики Олександр Баранівський журналістам у понеділок.

За його словами, Мінагарополітики вже надіслало лист генеральному директору МЕБ Бернару Валла, у якому просить сприяння у вирішенні питання поставок українських товарів тваринного походження до РФ.

Крім того, разом з Міністерством економіки планується підготувати і направити відповідні документи до СОТ.

У листі до голови МЕБ, оприлюдненому після прес-конференції міністра, зокрема, відзначається, що російська сторона заборонила ввезення української продукції тваринництва без аргументованих претензій.

"Російська сторона не надала аргументованих претензій щодо заборони експорту і транзиту продукції тваринного походження", - йдеться в документі.

Крім того, у листі відзначається, що Росія, вводячи такі заборони, порушила низку міжнародних угод , зокрема угоду про співпрацю в галузі ветеринарії країн-учасниць СНД і Міжнародну конвенцію про регулювання умов контролю вантажів на кордоні.

Міністр агрополітики ще раз підкреслив, що заборона Росією на ввезення української м’ясомолочної продукції носить політичних характер.

Говорячи про можливі аналогічні дії української сторони, Барнівський відзначив, що на сьогодні це питання поки не обговорюється.

"Українська сторона стоїть на тому, що торговельні війни до добра ніколи не приводили", - сказав Баранівський.

Водночас, за його словами, якщо Росія не скасує санкції, Україна буде змушена вживати аналогічних заходів. При цьому він висловив надію на вирішення виниклих проблем у постачаннях української продукції тваринництва до РФ.

"Ми все-таки сподіваємося, що російська сторона перегляне своє рішення", - підкреслив міністр.

Як відомо, Росія заборонила постачання продукції тваринництва з України з 20 січня поточного року через недостатню безпеку української продукції.

Тим часом, за оцінкою українських експертів, щомісячні збитки вітчизняної молочної галузі від заборони поставок можуть скласти $50-60 млн., м'ясної - $12-15 млн. За даними експертів, на частку Росії приходиться 60% загального експорту української молочної продукції.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування