Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газ і політреформа напустили туману в очі інвесторів

Середа, 1 лютого 2006, 10:42

Неясність ситуації з постачаннями газу в Україну, а також вартістю енергоносіїв, ускладнює оцінку перспектив розвитку економіки України в 2006 році.

Так вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.

"На сьогодні прогнозувати ріст ВВП дуже складно. Проблема в тому, що немає основного показника - цін на газ. Разом з тим я думаю, ми будемо мати економічний ріст. Інше питання, що він може скласти 2-2,5%", - сказав директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковский.

За його оцінкою, інфляція в 2006 році в Україні орієнтовно складе близько 10%, але цей прогноз також потребує уточнення.

За словами керівника групи радників голови Національного банку (НБУ) Валерія Литвицького, серед факторів темпів розвитку, що ускладнюють прогнозування, економіки країни в поточному році: туманність ситуації з постачаннями газу, неясність наслідків конституційної реформи і підсумків парламентських виборів, а також складності в торговельних відносинах з Росією.

"Інвесторам і аналітикам не дуже ясно, наскільки буде ефективним уряд і президент, а також чи збережеться баланс галузей влади", - відзначив Литвицький.

Разом з тим, за його словами, Міністерство економіки України поспішило з відкликанням прогнозу росту ВВП, і розгляд цього питання було б доцільно провести лише за підсумками лютого.

Тим часом виконавчий директор НБУ з економічних питань Ігор Шумило заявив, що на даний час над питанням підготовки нового макроекономічного прогнозу працює спільна група експертів Мінекономіки і Нацбанку.

Як повідомлялося, міністр економіки України Арсеній Яценюк у грудні оголосив, що Мінекономіки планує оприлюднити оновлений варіант макроекономічного прогнозу на 2006 рік у середині лютого. У попередньому варіанті уряд прогнозував, що ріст ВВП у 2006 році складе 7%.

Головною причиною необхідності зміни прогнозу Яценюк назвав те, що парламент прийняв бюджет на 2006 рік "абсолютно інший, аніж той, що подавався". Крім того, на макроекономічні показники майбутнього року "досить серйозно" впливає очікуване негативне сальдо торговельного балансу.

Раніше повідомлялося, що Всесвітній банк у зв'язку з ростом цін на природний газ для України знизив прогноз росту ВВП у країні в 2006 році з 3,5%-5,5% до 1,5%-3,5%.

Реальний ріст ВВП в Україні в 2005 році сповільнився до 2,4% у порівнянні з рекордно високими 12,1% у 2004 році. Уряд України на початку 2005 прогнозував ріст економіки на 8,2%, а потім послідовно погіршував його.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування