Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Януковичі відберуть у Ющенка ще один важіль впливу

Середа, 7 лютого 2007, 14:01

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про державне регулювання в енергетиці, яке позбавляє президента колишнього впливу на Національну комісію регулювання електроенергетики.

За таке рішення проголосували в середу 247 депутатів.

Зокрема, у доробленому тексті законопроекту, опублікованому на сайті Верховної Ради, вилучено зафіксоване раніше положення про те, що "національні комісії регулювання природних монополій... утворюються та ліквідуються президентом".

Крім того, даний закон, у випадку його прийняття, позбавляє президента права призначати за поданням прем'єра і припиняти повноваження членів комісії.

Відповідно до доробленої редакції, прийнятої в першому читанні, членів комісії "призначає за поданням прем'єр-міністра та припиняє їх повноваження на цих посадах Кабінет міністрів". Кандидатури повинні бути погоджені з Верховною Радою.

Також із законопроекту вилучений пункт, за яким одна й та ж особа не може бути членом комісії більше двох термінів підряд.

Раніше, згідно з положенням про Нацкомісію регулювання електроенергетики, голова та інші члени комісії призначалися президентом терміном на шість років. Також НКРЕ як орган зі спеціальним статусом була підконтрольна і підзвітна президентові.

Автор прийнятого у першому читанні законопроекту депутат від Партії регіонів Володимир Бронніков, представляючи проект підкреслив, що "державі необхідний спеціальний орган, який би здійснював державну політику в енергетиці".

"Зараз регулювання багато в чому покладено на Національну комісію регулювання електроенергетики. Але ні назва, ні суть діяльності її вже не відповідають вимогам сьогоднішнього часу, що підтверджує і тарифна криза, яка охопила всю Україну, і відсутність якості в прийнятих рішеннях", - цитує його слова Ліга.

Депутат підкреслив, що даним законопроектом визначаються умови для забезпечення об'єктивності, незалежності прийняття рішень членів комісії.

"Призначення членів комісії на термін строком більше каденції всіх гілок влади спрриятиме тому, що ручне управління членами й комісями політичними партіями, які перемогли на парламентських виборах, буде мінімізуватися", - відзначив Бронніков.

За його словами, призначення членів НКРЕ і утвердження правил регулювання буде зберігатися за Кабміном, за самою ж комісією зберігається лише розробка процедур регулювання і виконання їх на практиці.

Верховна Рада, за словами Броннікова, "буде гарантом публічності призначень на посаду членів НКРЕ та, крім того, при прийнятті бюджету буде брати на себе відповідальність за фінансове забезпечення регулюючої діяльності в енергетиці".

За словами ж депутата фракції "Наша Україна" Олексія Кучеренка, у законопроекті Броннікова НКРЕ формується як орган виконавчої влади, "але в наших умовах орган виконавчої влади буде заполітизований і не в змозі буде впроваджувати незалежне регулювання".

Українська правда, Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування