Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Наша Україна" вважає, що Лавринович багато на себе бере

Понеділок, 5 березня 2007, 13:54

"Наша Україна" називає заяви міністра юстиції Олександра Лавриновича щодо "загрозливої тенденції частого застосування президентом права вето" щонайменше некоректними.

Про це заявив керівник юридичного департаменту партії Валерій Карпунцов, повідомляє прес-служба "Нашої України".

За його словами, до повноважень міністра юстиції не відноситься оцінка дій президента на предмет їх конституційності, доцільності, відповідності міжнародним принципам та нормам.

"У цьому контексті, подібні заяви міністра юстиції можуть бути розцінені як факт перевищення ним своїх повноважень", - вважає Карпунцов.

"Штучною в цьому відношенні є і посилання на практику розвинутих європейських держав, в яких право вето президента щодо законів, прийнятих парламентом – велика рідкість", - переконаний керівник юрдепартаменту.

"Адже, як не прикро це констатувати, український парламентаризм і, зокрема, діяльність антикризової коаліції, як відомо, на сьогодні ґрунтується на принципах далеких від демократичних стандартів", - додав він.

Карпунцов також нагадав, що згідно з Конституцією президент має право вето щодо прийнятих Верховною Радою законів (крім законів про внесення змін до Конституції України) з наступним поверненням їх на повторний розгляд Верховної Ради.

"Фактично, право вето президента щодо законів, прийнятих Верховною Радою – це не тільки права, але й обов'язок президента", - наголосив керівник юрдепартаменту.

"І не проблема президента, що Верховна Рада, а точніше – так звана антикризова коаліція приймає неякісні закони, закони які порушують Конституцію, загрожують правам та свободам громадян", - заявив Карпунцов.

"Навпаки, незастосування права вето президента щодо таких законів може бути розцінене як неналежне здійснення останнім своїх повноважень", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування