Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заклик допомогти Україні залишився "гласом волаючого в пустелі"

Понеділок, 23 квітня 2007, 09:15

Відкритий лист "Політична криза в Києві" за підписом 13 відомих європейських політиків та діячів не отримав жодної офіційної реакції.

Про це в інтерв’ю "Німецькій хвилі" повідомив один із підписантів цього листа, екс-міністр економіки ФРН, почесний голова Вільної демократичної партії Отто граф Ламбсдорф.

На запитання, чи отримали автори листа якусь реакцію з Берліна, він відповів: "Ні, принаймні жодної офіційної реакції. Треба зачекати".

Колишній міністр Німеччини зазначив, що не може судити, чи відповідає Конституції рішення президента Віктора Ющенка розпустити Верховну Раду, бо "це справа Конституційного Суду, і його рішення треба зачекати".

"Але з політичної точки зору, Ющенко має право чинити спротив, коли у Верховній Раді "купують" депутатів, утворюються нові більшості або руйнуються старі, ті, яких хотіли виборці. Тобто коли результати виборів корегуються недемократичним способом", - зазначив він.

Водночас, говорячи про необхідність дочекатися рішення КС, Ламбсдорф зазначив: "Я не думаю, що варто чекати. Принаймні, Рада Європи перебуває в іншому становищі, ніж ми – група політиків і громадських діячів".

"Ми прагнемо, щоб Європейський союз підтримав демократичний розвиток в Україні. Це стосується в першу чергу Єврокомісії та уряду Німеччини, що зараз головує в ЄС. Треба визнати, що ми залишили Україну напризволяще в останні 1-2 роки. Пані Меркель може зробити більше", - наголосив він.

На думку європейського політика, з європейського боку "треба покращити економічну співпрацю, треба ширше відкрити європейські ринки для України, можливою, треба давати Україні більше грошей".

"Зважаючи на дуже скрутне становище в Україні, і зважаючи на її ключову роль в стратегічному плані, варто було б активніше її підтримувати. Ми закликаємо, щоб це хоч і з запізненням, але сталося", - сказав він.

Водночас, оптимальний вихід з кризи в Україні, на думку Ламбсдорфа, полягає в тому, щоб "партії сіли за стіл переговорів".

"Навіть не стільки партії, адже в Україні важливу роль відіграють конкретні особисті. Я маю на увазі, президента, прем’єра і, можливо, пані Тимошенко. Вони мають зібратися й погодитися, що нові вибори відбудуться. Оскільки парламент, склад якого було змінено в такий спосіб, не може виступати від імені народу", - зазначив він.

"У такого парламенту немає демократичної легітимності. Варто спробувати це змінити, хоча відомо, що президент ризикує, оскільки який з двох таборів переможе на нових виборах – зовсім не зрозуміло", - додав Ламбсдорф.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування