Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович готується до "відлучення" від російського газу?

Понеділок, 27 серпня 2007, 21:52

Прем'єр-міністр Віктор Янукович закликає Міністерство палива та енергетики та Міністерство закордонних справ координувати зусилля на зовнішніх ринках для зменшення енергозалежності України та диверсифікації джерел енергопостачання.

Про це він заявив у понеділок під час пленарного засідання 8 наради з керівниками закордонних дипломатичних представництв України, повідомляє УНІАН.

"Українська дипломатія має активно відслідковувати усі зміни у сфері транспортування та видобутку енергоносіїв та виходити з пропозиціями щодо забезпечення життєво-важливих українських інтересів", - зазначив Янукович.

"Тільки спільна робота, скоординована робота Мінпаливенерго та МЗС може забезпечити позитивні результати уже найближчим часом", - додав він.

Прем'єр зазначив, що уряд шукає шляхи зменшення енергетичної залежності України через диверсифікацію джерел енергопостачання, залучення іноземного досвіду та технологічної бази у галузі енергозбереження.

"В умовах нестабільності на світових енергетичних ринках та можливості подальших змін умов постачання енергоносіїв Україна має бути готова міцно закріпитися у природній для неї ролі транзитера", - сказав Янукович.

Він наголосив, що це вимагає від зовнішньополітичної служби належного реагування для залучення інвестицій у розвиток вітчизняного ПЕК та з метою розширення участі України в міжнародних енергетичних проектах, які б гарантували диверсифікацію джерел енергопостачання.

За словами Януковича, зокрема, шляхом постачання каспійської нафти до країн-членів ЄС має стати Євразійський нафтотранспортний коридор.

"Реалізацію цього проекту наші диппредставництва мають розглядати як завдання першочергового забезпечення. Це особливо стосується торговельно-економічних місій у країнах ЄС, у Польщі, Казахстані, Азербайджані, Грузії і Росії", - наголосив прем'єр.

За його словами, перспективним напрямком диверсифікації джерел енергопостачання є входження до нафтовидобувного сектора інших країн через механізм концесії та співробітництва на умовах угод про розподіл продукції.

"З цього випливає необхідність посилення цієї роботи. Значного посилення. З Росією, державами Центральної та Середньої Азії, з Об'єднаними Арабськими Еміратами, Єгиптом, Лівією й іншими країнами", - зазначив Янукович.

"Слід взяти на особливий контроль реалізацію вже досягнутих домовленостей щодо видобутку вуглеводнів у Єгипті, Об'єднаних Арабських Еміратах і Лівії. Це конкретно", - додав він.

Глава уряду також зазначив, що вважає за необхідне, щоб торговельно-економічні місії у складі посольств України за кордоном здійснювали моніторинг ситуації на енергетичних ринках країн перебування, змін у законодавстві, що стосуються питань умов проведення тендерів, і вчасно інформували про це Мінпаливенерго.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
Чи є пріоритети в обмінах? Відповідаємо на поширені запитання щодо полонених військових
09:26
Столтенберг: Не можна допустити залежності від Китаю, як це раніше було з Росією
09:24
Ексміністр оборони Британії розкритикував слабке лідерство Шольца у контексті війни
09:17
Ціни на нафту збільшилися на тлі оптимістичних прогнозів зростання економіки США
09:04
"Російська мова належить Кремлю" – Олександр Іванов про те, чому треба переходити на українську
08:54
Британський корабель відбив ракетну атаку хуситів в Аденській затоці
08:50
ЗСУ відвели танки "Абрамс" з фронту через загрозу російських безпілотників – AP
08:43
У польському Щецині зіткнулися британські військові машини, поранені 5 солдатів
08:41
Росіяни влучили в торговий центр і дитсадок на Херсонщині: поранили 6 людей
08:29
"Двійник", "Матрьошка", Portal Combat: які спецоперації проти України РФ проводить за кордоном
Усі новини...