У Москві не хочуть більше "турбулентності" у відносинах з Україною

П'ятниця, 12 жовтня 2007, 11:41

У Москві розраховують на передбачуваність розвитку відносин з Києвом після того, як в Україні завершиться формування нових органів влади за підсумками парламентських виборів, заявив статс-секретар - заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін.

"Головне, щоб російсько-українські відносини розвивалися передбачувано і були б вигідні для обох держав. Скажу прямо, хотілося б уникнути турбулентності зразка 2005 року", - сказав Карасін в інтерв'ю газеті "Время новостей", опублікованому в п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Здоровий глузд має перемогти. Старі і нові комплекси, міфи і побоювання повинні піти, звільнивши місце довірі і взаємній повазі. Стабільна Росія і стабільна Україна повинні бути друзями і партнерами", - зазначив дипломат.

"Сподіваємося, що після завершення в Києві процесу формування нових органів влади за підсумками дострокових парламентських виборів ми зможемо повноцінно повернутися до вирішення практичних питань російсько- української співпраці. Ми задоволені рівнем співпраці між нашими урядами і хотіли б зберегти його в майбутньому", - підкреслив він.

Щодо євроатлантичних устремлінь України Карасін сказав, що "приєднання Києва до військово-політичного блоку НАТО, якщо це коли-небудь відбудеться, неминуче вимагатиме переформатування акцентів у забезпеченні безпеки Росії, у негативному плані зачепить весь комплекс двосторонніх російсько-українських відносин".

Він також зазначив, що в Росії уважно спостерігають за діяльністю ГУАМ. "Поки важко щось сказати про позитивну віддачу від цього об'єднання, що існує вже десять років. Час, вочевидь, покаже", - сказав він у даному зв'язку.

"Цікавішим могло б бути питання про інше - про своєрідне співвідношення в цій організації ролі США, хоча вони в нее не входять, і самих країн ГУАМ", - додав він.

Стосуючись спірних питань, що існують між Росією й Україною, Карасін, зокрема, сказав, що "зараз питання про строки перебування російського флоту на території України на порядку денному наших переговорів не стоїть".

При цьому він додав, що в Москві не розділяють існуючі в Україні думки щодо ролі націоналістичних сил у Другій світовій війні і так званого голодомору.

"Немає нічого страшного в різному трактуванні окремими дослідниками тих або інших подій історичного минулого - процес пізнання не стоїть на місці. Але об'єктивне вивчення історії - це одне, а політизація, кон'юнктурне використання подій минулого - зовсім інше", - сказав заступник голови МЗС РФ.

"Йдеться про спроби героїзації прихильників нацистів періоду Другої світової війни, возвеличення нібито позитивної ролі радикал- націоналістів у подіях тих років...", - підкреслив Карасін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування