Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Між отруєнням Ющенка і смертю російського журналіста є подібність

Середа, 31 жовтня 2007, 10:24

Директор Фонду громадянських свобод Алекс Гольдфарб відзначає подібність у випадку отруєння депутата Державної думи Росії, журналіста "Нової газети" Юрія Щекочихіна і президента України Віктора Ющенка.

"Те, що відбулося з Щекочихіним, скоріше, схоже не на опромінення, а на отруєння діоксином, яким у свій час намагалися отруїти Віктора Ющенка. Запитайте будь-якого медика, він вам це підтвердить", - цитує Гольдфарба "Газета.Ru".

Видання зазначає, що слідчий комітет при Генпрокуратурі РФ, яка відновила розслідування обставин загибелі Щекочихіна, вважає, що причиною його смерті могла стати променева хвороба – однак це не єдина версія.

Зіставивши картину загибелі журналіста й обставини смерті колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненко, який помер у лондонській клініці, як припускають, від опромінення полонієм-210, слідчі припустили, що Щекочихіна могли отруїти радіоактивними речовинами.

Водночас, за словами Гольдфарба, "симптоми, що проявилися після отруєння в Щекочихіна, і симптоми Литвиненка дуже відрізняються".

"У Литвиненка було повне падіння імунітету. У Щекочихіна ж, навпаки, алергійна реакція і дерматит, які у нього розвивалися, свідчать про активність імунної системи, її посилену роботу. Якби він отримав радіоактивне опромінення, імунітет відмовив би", - зазначає, зокрема, Гольдфарб.

У свою чергу, головний редактор "Нової газети" Дмитро Муратов припускає, що у випадку Щекочихіна могли використовувати і важкі метали – наприклад, талій.

Він нагадує, що всі матеріали про хворобу Щекочихіна досі засекречені через лікарську таємницю. Доступ до історії хвороби закритий навіть родичам загиблого журналіста, хоча на них лікарська таємниця поширюватися не повинна.

Причиною отруєння Щекочихіна Муратов вважає журналістське розслідування у справі "Трьох китів".

Щекочихін помер у 2003 році. Відразу після його загибелі співробітники "Нової газети" заявили, що їхній колега був отруєний. Однак Кунцевська прокуратура відмовилася тоді порушувати кримінальну справу, не знайшовши у смерті журналіста кримінальної складової.

У висновку медекспертів говорилося, що смерть Щекочихіна наступила від алергійної реакції, яка викликала набряк головного мозку. Але знайти алерген нібито так і не вдалося.

Зараз рішення Кунцевського прокурора скасовано, і Слідчий комітет почав перевірку.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування