Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Балога попередив, щоб на перебіжчиків у Раді ніхто не розраховував

П'ятниця, 5 жовтня 2007, 12:59

Глава секретаріату президента Віктор Балога заявляє, що розрахунок на формування парламентської більшості у неконституційний спосіб приречений на провал.

Він нагадав, що у Верховній Раді п'ятого скликання "було здійснено спробу формування конституційної більшості у неконституційний спосіб", повідомляє прес-служба президента.

"Розпуск Верховної Ради п'ятого скликання має бути серйозною пересторогою для тих політиків, які розраховують утворити більшість у новообраному парламенті поза процедурою, чітко виписаною в Основному Законі", - наголосив Балога.

Керівник секретаріату зазначив, що заява глави держави про необхідність початку консультацій про створення коаліції у Верховній Раді шостого скликання викликала широку хвилю дискусій у політичних, експертних і журналістських колах.

"Зауважу, що вже пролунали припущення про можливе приєднання окремих депутатів до тієї чи іншої конфігурації більшості. Такі заяви проголошуються з неймовірною легкістю і дитячою безпосередністю, які свідчать про незнання їхніми автори норм чинної Конституції", - сказав Балога.

На його думку, консультації щодо створення більшості у Верховній Раді повинні бути раціональними, а не емоційними. Їхнє кінцеве завдання – досягнення високої якості тандему "уряд-парламент", утвореного на засадах цінностей і пріоритетів.

"Ця конфігурація має бути, по-перше, сталою та стійкою; по-друге, забезпечити прийняття і реалізацію законів, необхідних для швидких і ефективних змін в ключових сферах життя суспільства і держави", - відзначив Балога.

За його словами, коаліція "по-третє, має створити надійні законодавчі запобіжники проти політичної корупції і владного монополізму, зокрема, через прийняття закону "Про Кабінет міністрів" ще до формування складу уряду; по-четверте, запровадити політичну і юридичну відповідальність за невиконання передвиборчих програм".

Керівник секретаріату підкреслив, що президент у своїй заяві щодо формування коаліції особливий акцент зробив на необхідності збереження єдності країни:

"Це визначальна вимога, якою мають керуватися всі відповідальні політичні сили, які здобули парламентське представництво".

"Виняткову місію у втіленні цієї директиви має нести блок "Наша Україна – Народна самооборона" як реципієнт політичної підтримки глави держави. Не уявляю рішень "НУ-НС", у тому числі і щодо формування коаліції та уряду, які б ішли в розріз із баченням президента", – додав Балога.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування